Különleges állatok és növények sokasága vár az ebesi csodakertben

Szendrei Bence és felesége, Eszter 10 évvel ezelőtt költöztek ki Ebesre egy kertesházba. Hobbiból kezdtek kertészkedni, eleinte fűszereket, mikrozöldeket ültetgettek, majd komolyabbra fordult a dolog és megszületett a Szender Kert fantázia név is.

A kertjüket most már különféle állatok lakják, különleges fűszernövények és fák borítják a mindössze ezer négyzetméteres kertet, ahol falusi vendéglátás fogadja az érdeklődőket pénteken és szombaton. Ide látogatott el és számolt be a látnivalókról a haon.hu újságírója.

Szender Kert, EbesForrás: Molnár Péter/haon.hu

Ma már tokhalak és pisztrángok úszkálnak a Gázláng utcai kert tavában, ráktenyészet zajlik az udvarban, nyulak, csirkék, rackák és szabadon sétálgató fácánok fogadják a vendégeket. Itt ugyanis egy olyan helyet szerettek volna létrehozni, ahova az emberek ki tudnak menekülni a városból egy kicsit szusszanni.

Forrás: Molnár Péter/haon.hu

Bence és Eszter élményt akarnak nyújtani, ami nem merül ki az ízletes ételekben, az élmény része a hangulatos környezet is. A megfelelő engedélyek megszerzése után az első vendégeket idén július elején fogadták, ekkor még csak négy asztal volt. Azt fontos leszögezni, hogy ez nem egy étterem, a falusi vendégasztal lényege az, hogy azt használják fel, ami helyben megterem, illetve ami helyben beszerezhető, elsősorban más őstermelőtől.

Forrás: Molnár Péter/haon.hu

Itt nincs étlap, aki ide érkezik, egy bizonyos menüsort kap, amelyen szezonális alapanyagokból készült fogások vannak, tehát ami terem, az kerül a tányérra.

A kerti növények és a háztáji állatok mellett egy 20 ezer literes, két méter mély tó a fő eleme a kertnek: ebből locsolnak, de 90 szivárványos pisztráng, 15 darab, körülbelül 2 kilós tokhal, valamint pontyok, amurok, jászkeszegek is vannak benne.

Forrás: Molnár Péter/haon.hu

De ez még nem minden, hiszen ráktenyészetük is van, amibe tavaly vágtak bele. Még kék színű rák, egy Ausztráliában honos, akvarisztikában elterjedt faj is található náluk, mely majd valamikor egy vacsora főfogásaként kerül a tányérra.

Forrás: Molnár Péter/haon.hu

A terveik szerint szeretnék még fejleszteni a kertet, hiszen folyamatosan kísérleteznek, kutatnak, nagyon sok magot rendelnek külföldről.

"Ez maradna egy bemutatókert, a mai városból kiszakadt emberek kicsit ismerkedjenek meg az állatokkal, a növényekkel, értsék meg, hogy honnan jön az étel, milyen háttere van" – fejtette ki Bence. 

A teljes cikket a haon.hu oldalán olvashatjátok el. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek