Fertőzéses hasmenés - Mit tehetünk ellene?

Végre itt a várva várt nyári szünet! Azonban a nyári fertőzések kihatással lehetnek a bélrendszer belső egyensúlyára is, ami, ha felborul, kellemetlen hasmenéshez vezethet.

Nem csak gyomorfertőzés okozhat hasmenést

A különböző vírus- és baktériumfertőzések a kicsik felkészületlen szervezetét érik a legnagyobb sokként, de a felnőttekét is megviseli. Különösen azért, mert egyes bakteriális és vírusfertőzések sok esetben hasmenéssel is együtt járhatnak.

Forrás: Enterol

De mi is történik ilyenkor „odabent”?

A mikrobióta (más néven bélflóra) évek óta a kutatások egyik központi témája, a tudósok újonnan felfedezett szervként tekintenek rá. Ezt a szervezeten belül található szabályozott működésű közösséget mikroorganizmusok, zömében baktériumok, kis mértékben egyéb mikrobák, például gombák és vírusok alkotják. Tagjai megtalálhatóak a bőrön, a hüvelyben, a szájban és a belekben is több mint 100 milliárd van belőlük. Anyagcsere-termékeikkel hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez és a kórokozókkal szembeni védelmi vonalak hatékonyságához. 

A bélmikrobióta olyan egyedi, akár az ujjlenyomat: egyénre jellemző összetétele jelenlegi tudásunk szerint körülbelül a 3. életév végére alakul ki, kis, és átmeneti változásoktól eltekintve, többnyire életünk végéig közel állandó marad.

A mikrobióta egyensúlya igen kényes: károsan befolyásolhatja a táplálkozás, a stressz, bizonyos külső hatások, gyógyszerek, különösen antibiotikumok szedése is.

Diszbiózisnak nevezzük, amikor túlsúlyba kerülnek a szervezetre előnytelen hatású mikroorganizmusok. Ennek az egyik megjelenési formája a hasmenés.

A legfontosabb feladat az egészséges egyensúlyi állapot visszaállítása

A bél mikrobiótájának helyreállításában sokat segít a probiotikus kultúrát tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és az emésztést megterhelő ételek kiiktatása az étrendből.

Azonban megbetegedés esetén ez önmagában nem lesz elegendő.

A vény nélkül kapható Enterol egy biológiai eredetű hasmenés csökkentő gyógyszer. Megoldást kínál a fertőzéses eredetű és egyéb akut hasmenések kezelésére, miközben enyhíti a kellemetlen tüneteket, gondoskodik a bél mikrobióta egyensúlyának visszaállításáról is. A Saccharomyces Boulardii nevű élesztőgombát tartalmazó készítmény gátolja bizonyos hasmenést okozó baktériumok működését és fokozza egyes emésztő enzimek aktivitását is.

Utazással összefüggő fertőzéses hasmenés megelőzésére 1–2 tasak Enterol Forte ajánlott naponta. A kezelést 5 nappal az utazást megelőzően kell megkezdeni és az utazás teljes időtartama alatt folytatni.

Akut hasmenésben pedig naponta 1-szer 1 tasak Enterol Forte vagy naponta 1-2-szer 1 palack Enterol Neo javasolt amíg a panaszok fennállnak.

Vény nélkül kapható gyógyszer.
Hatóanyag: Saccharomyces Boulardii CNCM-I-745
Forgalmazza: MagnaPharm Hungray Kft.
Budapest, 1119 Fehérvári út 97-99.  

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek