Egyenként 250 ezer forintot érő, apró orchideákra bukkantak a Mecsek több részén

Egy apró orchidea-féle, a méhbangó jelentős állományára bukkantak a Mecsekben. Az Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában honos, réteken, cserjésekben élő növény Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 250 ezer forint.

A méhbangó (Ophrys apifera) -  a kép illusztrációForrás: Shutterstock/Eifel-Details

A közelmúltban egy külső kutató jelezte a Duna Dráva Nemzeti Park Igazgatóság felé, hogy a hegyoldal belső, erdős területén két, egymástól pár kilométerre lévő helyszínen 10-10 tő méhbangót pillantott meg. A park munkatársai azonnal a helyszínre siettek, és a területek alapos átkutatása során jóval több, mint száz virágzó méhbangót találtak.

Ezen ritka orchidea-félét nem könnyű észrevenni, mert bár a közeli fotókon a trópusi orchideák szépségét idézik, méretükben jócskán elmaradnak trópusi rokonaikétól. Ezért is nagy szó egy-egy újabb felfedezés, főként, ha jelentős létszámú állományok kerülnek elő.

Utoljára három évvel ezelőtt bukkantak kirándulók a Mecsek peremén, egy kaszálóréten jelentős, több, mint száz tövet számláló méhbangó-állományra.

Szinte el se ült az öröm, máris érkezett az újabb információ egy amatőr botanikustól, hogy most nem a hegység északi, hanem a déli peremén fedezett fel egy eddig nem ismert méhbangó populációt. A száraz löszgyep apró árka mentén mintegy 40 tő orchidea várja megporzóit, de azok elmaradása esetén se kell kétségbe esni: a faj a hasonló vészhelyzetekben önbeporzásra vált, úgy, hogy a pollenzsákját saját bibefelülete felé hajlítja.

A méhbangó közelről - a kép illusztrációForrás: Shutterstock/Thomas Hochreutener

A zárt erdőállomány között megbúvó nyíltabb élőhelyek jelenleg megfelelő életteret biztosítanak e fokozottan védett fajnak, azonban a későbbiek során előfordulhat, hogy bizonyos területkezelési feladatok szükségesek lesznek ahhoz, hogy az állományok megmaradása biztosított lehessen, írja a Duna Dráva Nemzeti Park, honlapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek