Szerbia kulturális kavalkádja: Fesztiválok, zene és gasztronómia.

Szerbia gazdag fesztiválkultúrával büszkélkedhet, amely számtalan zenei, kulturális és kulináris élményt kínál. Az országban szinte minden évszakban izgalmas rendezvények várják a látogatókat. Kiemelünk néhányat közülük.

EXIT Fesztivál - Ahol a legragyogóbb csillag te vagy!

Az EXIT Fesztivál egy ikonikus zenei esemény, amelyet minden évben megrendeznek Szerbiában, Újvidéken. Ez a többnapos fesztivál hatalmas népszerűségnek örvend a zene szerelmesei körében, és Európa egyik legizgalmasabb zenei rendezvénye. A fesztivál helyszíne az egykori erőd, Pétervárad, amely lenyűgöző kilátást nyújt a Duna folyóra és a városra.

Forrás: Szerb Turisztikai hivatal

Az EXIT Fesztivál több mint zenei esemény. A helyszínen számos egyéb program is várja a látogatókat. Színes kulturális programok, művészeti kiállítások és street food ételkülönlegességek kínálják a változatosságot. A fesztivál területén különböző színpadok találhatók, ahol a zenén kívül számos művészeti és szórakoztató tevékenység várja az érdeklődőket.

Az EXIT Szerbia legnagyobb zenei rendezvénye, amely nem csak a helyiek, hanem a világ minden tájáról érkező zene szerelmeseinek is vonzó célpontja. A fesztivál minden évben újabb izgalmas programokkal és előadókkal várja a közönséget. A hosszú éjszakák, a csodálatos zenei produkciók és a különleges hangulat garantáltan felejthetetlen élményeket nyújtanak mindenkinek, aki részt vesz ezen a lenyűgöző zenei fesztiválon.

EXIT Fesztivál: 2023. július 6-9.

Keresse fel a Szerbia Magyarul csapatát, ha további információra van szüksége.

Guča Fesztivál - Szerbia legfontosabb hagyományőrző trombitafesztiválja.

A Guča Trombitafesztivál egy híres szerb zenei esemény, amelyet minden évben megrendeznek Gucsa (Guča) városában. Ez a fesztivál híres a trombitáról, hangzásáról és a frenetikus, energikus hangulatáról, amelyet teremt. Guča városa ezeken a napokon életre kel, és a trombitazene megszállja az utcákat és a tereket.

Forrás: Szerb Turisztikai hivatal

A Guča Trombitafesztivál Szerbia és a balkáni régió egyik legnagyobb és legfontosabb népünnepsége. Az eseményre a világ minden tájáról érkeznek látogatók, hogy részesei legyenek ennek a zenei kavalkádnak és a jókedvű buliknak. A trubácsok (trombitások) versenye, akik lenyűgöző képességeikkel és virtuozitásukkal szórakoztatják a közönséget, igazi különlegességnek számít. Ez egy valódi kulturális élmény, amely az autentikus szerb népzenét és kultúrát ünnepli. A látogatók részt vehetnek a hagyományos táncházakban, élvezhetik a népzenét és megkóstolhatják a helyi specialitásokat. A város utcái tele vannak étel- és italárusokkal, ahol a látogatók megkóstolhatják a tradicionális balkáni ételeket és italokat. Az egész város egy hatalmas buli központjává válik, ahol az emberek táncolnak, énekelnek és élvezik a közös mulatságot.

A fellépők köszött gyakran előfordul a világhírű Goran Bregović és zenekara vagy a magyar közönség által igen kedvelt Boban és Marko Marković is.

Guča Trombitafesztivál: 2023. Augusztus 11-13.

Keresse fel a Szerbia Magyarul csapatát, ha további információra van szüksége.

Nisville Jazz Festival - nyári esték dzsesszel színezve

Nis erőd falai között zajlik a legnagyobb dzsesszfesztivál Délkelet-Európában - a Nisville Jazz Festival. Ez a misztikus környezet gazdag történelemmel a fesztivál napjaiban koncertek, előadások, filmvetítések színhelyévé válik.

Forrás: Szerb Turisztikai hivatal

A Nisville fesztivál valódi lehetőség arra, hogy minőségi szerb és külföldi előadókat halljunk szabadtéri helyszínen, akik képviselik a világ különböző részeinek zenei hagyományát. A fesztiválon eddig a legkiemelkedőbb dzsessz muzsikusok vettek részt, ami vonzza az ez iránti szenvedélyes rajongók nagy számát az országból és külföldről. A fesztivál olyan mértékben fejlődött, hogy a tíznapos rendezvény során több mint 250 különböző programot szerveznek 16 színpadon! Tehát nincs mentség a Nis-i látogatásra! Végül is van-e valami szebb a csillagok alatt hallgatott dzsessznél?

Nišville Jazz Festival: 2023. augusztus 4-13. (fő program: augusztus 10-13.)

Keresse fel a Szerbia Magyarul csapatát, ha további információra van szüksége.

Leszkováci Grill fesztivál - Dél ízei egy helyen

Ugye ismerő a csevapcsicsa, plyeszkavica, vesalica? Ezek a grillezett ételek megtalálhatók majdnem minden étterem menüjén Szerbiában. Bár ezek az ételek széles körben elterjedtek, az igazi ínyencek és a tűzön és füstön készült hús szerelmesei számára, érdemes felvenni Leszkovácot a listájukra, a hivatalos grillezett ételek világfővárosát.

Forrás: Szerb Turisztikai hivatal

Augusztus végén Leszkovác főutcája grillezett húsok királysággá válik, mert itt rendezik meg a legnagyobb és leglátogatottabb hús- és grillezettfesztivált Európa ezen részén - a Leskovačka roštiljijadát. Ezt az egyedi szabadtéri éttermet körülbelül félmillió ember látogatja meg a rendezvény hat napja alatt! Bár nagy a tömeg, nincs helyfoglalás sem ebédre, sem vacsorára, az étel bőséges, és az illatok csábítanak.Az autentikus déli ízek lenyűgözik aki éhesek, és azokat is, akik kíváncsiak valami másra.

A Leskovačka roštiljijada híres a késő esti bulikról és a legnagyobb zenei sztárok koncertjeiről, valamint versenyekről. Itt gyűlnek össze a legjobb grill mesterek és rendeznek versenyt a világ legnagyobb plyeszkavicájáért. A látogatók nem csak láthatják, hogyan készül, hogyan sütik és forgatják a Guinness-rekordértékű plyeszkavicát, hanem meg is kóstolhatják, amikor elkészül!

Ezt nem szabad kihagyni!

Leskovačka roštiljijada: 2023. augusztus 22-28.

Keresse fel a Szerbia Magyarul csapatát, ha további információra van szüksége.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek