Bornemissza Gergely visszatér az egri várba, személyesen

Nemrégiben több ponton is befejeződött az egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése. A beruházás új elemei mellett az Eger, 1552 című kisfilmet is megismerhetjük, ha május 13-án ellátogatunk a helyszínre, az Emlékhelyek napjára szervezett programokra.

Forrás: Stavrida/Shutterstock

Az esemény a hagyományőrzők belvárosi felvonulásával indul, majd az ünnepi megemlékezést követően egy díszvetítés kezdődik, ahol az alkotók és szereplők részvételével mutatják be az Eger, 1552 című díjnyertes alkotást, mely a mai diákok szemszögéből kelti életre az egri vár ostromát. A vetítést követően természetesen pódiumbeszélgetés is lesz, itt megismerhetjük az alkotókat és a film készítésének kulisszatitkait – közölte az intézmény sajtóreferense az MTI-vel.

De lesz ezen a napon egy másik közönségtalálkozó is, melynek nem más lesz a vendége, mint Bornemissza Gergely személyesen, vagyis Kovács István színművész, aki az 1968-ban forgatott Egri csillagok című produkcióban ezt az örök karaktert megformálta. 

Értékes ajándék a Vármúzeumban

Az Emlékhelyek napján láthatjuk majd azt az értékes ajándékot is, amivel nemrég gyarapodott a Dobó István Vármúzeum néprajzi gyűjteménye. A noszvaji magánadomány a 20. századi életmódba enged betekintést 123 tételen keresztül, melyek között egyaránt megtalálhatóak a női és férfi öltözetdarabok, a háztartás és lakáskultúra, mesterségek és a gazdasági élet eszközei.

A legkiemelkedőbb darabokból a Múzeumok éjszakáján, június 24-én láthatunk válogatást.

A 18. századi Nagy-Eged hegyi remetekápolna kutatása civil kezdeményezésre indult 2020 februárjában, azóta a Dobó István Vármúzeum önkéntesekkel, lokálpatrióta lakosokkal, helytörténészekkel folytatta a munkát. Június 2-án ismét kiállítás nyílik a kápolnához köthető legújabb leletekből a vármúzeum új déli fogadóépületében, melyet októberben a témához kapcsolódó konferencia követ majd.

Május 15-től június 1-ig maga az ásatás is folytatódik önkéntesek és a múzeum közösségi régészeti programja résztvevőinek bevonásával. Ezúttal az eredeti falakat vizsgálva arra szeretnének fényt deríteni, hogy pontosan mikor épült a kápolna. A munkát június 4-én nyílt nap keretében bárki megtekintheti a helyszínen.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek