Komárom római szemmel: megnyílt a Brigetio Öröksége Látogatóközpont

Megnyitotta kapuit Komárom város legújabb, helyi adottságokra épülő kulturális turisztikai attrakciója, a Brigetio Öröksége Látogatóközpont. Látogatóink egy interaktív, innovatív, élményalapú régészeti kiállításnak lehetnek részesei, amely összekapcsolja Komárom római kori múltját a jelen elvárásaival.

Látogatóközpontunk színes és széles szolgáltatási palettával várja a látogatókat, figyelmükbe ajánljuk állandó (Brigetio Öröksége régészeti kiállítás, Klapka György, Komárom hőse, a látogatóközpont épületének története, Régészeti Látványraktár) és időszaki (Raucher György művészete) kiállításainkat, a Brigetio Öröksége kiállításhoz készült interaktív eszközeinket és játékainkat (QR-kódos idegenvezetés, VR), múzeumpedagógiai szolgáltatásainkat (óvodások, általános- és középiskolások részére) és rendezvényeinket (múzeumi nyári táborok, ünnepi rendezvények). 

Forrás: KEM Területfejlesztési Kft.

A Brigetio Öröksége Látogatóközpont fő attrakciója a földszinten a Narmer Építészeti Stúdió által tervezett és megépített állandó régészeti kiállítás, amely látványos, interaktív formában mutatja be a Komáromi Klapka György Múzeum és az Eötvös Loránd Tudományegyetem együttműködésében, Komárom Város Önkormányzata támogatásával 1992 óta zajló brigetiói feltárások legszebb leleteit és a tudományos feldolgozó munka eredményeit.

Az első teremben az ásatások válogatott leletanyaga látható. Itt található többek között a híres brigetiói díszsisak, Publius Ovidius Naso költő egyetlen ismert ókori ábrázolása és Philippus Arabs császár bronzból készült törvénytáblájának egyetlen fennmaradt példánya. A város szerkezetét és az egyes épületek alaprajzát 3D rekonstrukciók, az épületbelsőket az itt felépített pékség-, szoba-, pince- és szentélyrekonstrukciók alapján tudjuk elképzelni.

Kétségkívül a leglátványosabb és egyben leghíresebb leleteink a második teremben kaptak helyet. A részben járható üveglap alatt bemutatott fal- és mennyezetfestmények a polgárváros lakóházait díszítették és izgalmas betekintést nyújtanak a római kori belsőépítészet világába.

A harmadik terem egy ókori szentély rejtélyes világába kalauzol bennünket. Itt Iuppiter Dolichenus szír hadisten Brigetióban feltárt templomának, eredetileg a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött csodás leletanyaga kapott helyet.

Forrás: KEM Területfejlesztési Kft.

Az utolsó teremben, a kiállításból kivezető folyosón az ókori temetők világa tárul elénk, amelyek már az ókorban is a városokból kivezető utak mentén helyezkedtek el. A csontvázakkal és gazdag leletanyaggal bemutatott sírok egy rég letűnt korszak temetkezési szokásairól mesélnek. Az ókori emberek arcát a kiállításban elhelyezett fejrekonstrukciók segítenek elképzelni.

Az elmúlt három évtizedben Komárom és városrészeinek (Szőny, Monostor) területéről nagy mennyiségű régészeti leletanyag került elő, amelynek többségét a Komáromi Klapka György Múzeum raktáraiban helyezték el.
A Brigetio Öröksége Látogatóközpont tetőterében kialakított Látványraktár elsődleges célja, hogy a raktárakban elzárt műtárgyakból minél többet lehessen a nagyközönség előtt bemutatni. A tematikus kiállítás az őskortól kezdve vázolja fel a város történetét a régészeti leletanyagon keresztül.
A Látványraktár azonban nemcsak kiállítás, hanem egyben oktatótér is, ahol az egyetemi hallgatók régészeti anyagismeret kurzusai és múzeumpedagógiai foglalkozások, múzeumi órák is megtarthatók.

A látogatóközpont épülete 1907-ben épült, mint a Komáromi Méntelep főépülete, amelyet 1962-től a Komáromi Állami Gazdaság, a későbbi Kombinát használt központi irodaházként. Az évek óta üresen álló ingatlant Komárom Város Önkormányzata 2011-ben vásárolta meg. A földszinti folyosón látható kiállítás anyaga az egykori parancsnokok, vezetők és vezérigazgatók, illetve dolgozók relikviáiból állt össze. A város egyik legfontosabb korszakát, a szabadságharc eseményeit és benne Klapka György tábornokot bemutató emlékkiállítás is a földszinti folyosón kapott helyet.

A rendkívül látványos és látogatóbarát tárlat információit az egyes termekben elhelyezett monitorokon megjelenő fotók, rekonstrukciók, szövegek, filmek, játékok, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet által készített QR-kódos többplatformú multimédia vezető és egy virtuális városi séta egészíti ki. A Brigetio Öröksége kiállítás interaktív eszközeiés játékai: multimédia, QR-kódos idegenvezetés és VR.

Forrás: KEM Területfejlesztési Kft.

A kiállításban monitorok és érintőképernyők két nyelven (magyar, angol) biztosítják a mind teljesebb információt és élményt a látogatók számára. A monitorokon az egyes ásatásokat bemutató filmek láthatók, az érintőképernyők pedig a kiállításban elhelyezett tárgyakhoz kapcsolódó izgalmas játékokat tartalmaznak. A feladatok minden korosztály számára élvezhetők!

A kiállításban olvasható két nyelvű (magyar-angol) szöveges és képi információkat hosszabb tartalmú négy nyelvű (magyar, angol, német és szlovák) olvasható és hangzó szövegek és képes tartalom egészíti ki a kiállításban elhelyezett QR-kódok segítségével. Amennyiben a QR-kódok leolvasását a telefon kamerája nem kezeli automatikusan, a szükséges applikáció a Play Áruházból díjmentesen letölthető. Aki nem rendelkezik internettel, az a múzeum wifi-hálózatát használhatja. Természetesen nagy tudású tárlatvezetőink is minden látogatónak a rendelkezésére állnak.

A tárlatvezető kollégáktól lehet igényelni a virtuális valóság-játékot, amellyel a múzeumpedagógiai foglalkoztató helyiségben lehet játszani. Egyszerre két érdeklődő élvezheti a virtuális sisak nyújtotta élményt, amelyet a Leopoly Kft. célirányosan a Brigetio Öröksége kiállításhoz fejlesztett a régész és restaurátor kollégák közreműködésével. A vállalkozó szelleműek egy római kori városban, amilyen Brigetio is lehetett, annak lakóháziban és pékségében sétálva megismerkedhetnek a korabeli élettel és különböző játékokkal tesztelhetik a kiállítás megtekintése közben szerzett tudásukat.

További érdekességek és fotók, a kiállítások és az interaktív eszközök bemutatása, múzeumpedagógiai foglalkozások részletei, az aktuális rendezvények meghívói megtalálhatók a látogatóközpont honlapján: https://brigetio.hu/.

A kiállításhoz tartozó ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozások megrendelhetők a muzeumpedagogia@brigetio.hu e-mail címen.

A látogatóközpontunk egész évben várja az érdeklődőket, család- és látogatóbarát szolgáltatásaink élményalapú kikapcsolódást nyújtanak minden korosztály részére. Látogasson el hozzánk, legyen Ön is részese Brigetio mindennapjainak!

BRIGETIO ÖRÖKSÉGE LÁTOGATÓKÖZPONT
2900 Komárom, Igmándi út 38.
W: www.brigetio.hu
E: brigetio@brigetio.h
T: + 36 34 344 697
Nyitva: kedd-vasárnap és ünnepnapokon 9-17 óráig
A belépés ingyenes.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek