Jó hír: Már nem kell vendégkönyvbe regisztrálnunk a hazai szállásokon

2023. január 1-jétől már nem kell papír alapú vendégkönyvbe regisztrálnunk a hazai szálláshelyeken, derül ki a turizmus.com cikkéből.

Jó hír, hogy érkezéskor már nem kell a becsekkolással sem időt vesztegetni - illusztárcióForrás: Shutterstock/Olena Yakobchuk

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) 2019-en indult el azzal a céllal, hogy a szálláshely-szolgáltatói szektort a teljes körű digitalizáció útjára állítsa. Ma már a 46 ezer hazai szálláshely mindegyike szálláshelykezelő szoftvert használ, a foglalásait digitálisan adminisztrálja és rögzíti.

Számos önkormányzat azonban továbbra is rendeletben írta elő a papíralapú vendégkönyv vezetését, ami a szálláshely-szolgáltatóknak kettős nyilvántartást, a vendégeknek pedig dupla adminisztrációt jelentett. Az Országgyűlés által 2022 nyarán elfogadott törvénymódosítások ezt a helyzetet rendezték.

A törvénymódosítási csomag hatályba lépését követően a szálláshelyeken az idegenforgalmi adó (IFA) bevallásával kapcsolatos adminisztrációt a szolgáltató kizárólag a szálláshelykezelő szoftverében vezeti majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek