Szenzáció: Több mint 220 éves időkapszulát találtak egy hazai templomban

Szenzációs leletre bukkantak a Tolna megyei Murga evangélikus templomában. A felújítás során, egy lefalazott, kis fülkében megtalálták azt az emlékkövet, mely az átadáskor, 1796-ban készült. Maga a kő egy kinyitható ládika, rajta feliratokkal, benne időkapszulával – számolt be a hírről a teol.hu.

Grundsetin.Forrás: Wessely Gábor/teol.hu

"Nagyon nagy ritkaság ez a kő, ez a kinyitható kődoboz, ez a szarkofágszerű kőedény, mely egy lefalazott kis fülkében pihent, az oltár mögött. Ismereteink szerint a templomépítést 1785-86-ban kezdték. Azért sem nevezhető alapkőnek a lelet, mert a befejezés dátumát, 1796-ot tüntették fel rajta. S olvashatók más feliratok is a négy oldalán, például a Jeszenszky név. A báró Jeszenszky család a török kivonulása után kapta meg a bécsi udvartól Murgát és Csibrákot" – mondta el a felújítást koordináló Balogh Margit történész.

"A kőedényben egy időkapszula van. Egyelőre csak kívülről szemlélgetjük, megvárjuk a szakembert, a restaurátort, addig nem nyitjuk fel. Nem tudhatjuk, hogy mi történik, ha érintkezik a levegővel, ha 226 év elteltével friss oxigént kap. Keskeny befőttes üvegre emlékeztető tokban korabeli pénzérmét és egy kis papirusztekercset vélünk felfedezni" – tette hozzá a történész. 

A további tervek szerint, és Szász Gábor, a felújítást végző cég vezető mérnökének ötlete alapján, szakemberek kőedény nem szeretnék újra befalazi; a cél, hogy biztonságosan, de látható maradjon ott, ahova eredetileg rakták.

Murgán ma mindössze 60-an élnek. A házak egy részsét átalakították üdülőnek, turisták fogadására alkalmasnak. Az érdekes leletnek köszönhetően mostantól már egy újabb látnivaló is akad majd a településen. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek