Vörös szemű, fekete maszkos ragadozó bukkant fel az Alföldön

A kuhik nagyon tetszetős, hamuszürke tollazatú, vörös szemű ragadozó madarak. Szemeik körül fekete maszkot viselnek. Dél-Európában (főként Spanyolországban) és Észak-Afrikában költenek. Magyarországon rendkívül ritkán fordulnak elő, a napokban azonban Békéssámson határában figyeltek meg egy példányt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

KuhiForrás: Csibrány Balázs/kmnp.hu

Hazánkban először 2012 augusztusában, a Fejér megyei Csákváron láttak kuhit. Azóta a mostanival együtt mindössze hét alkalommal bukkant fel Magyarországon ilyen madár, s legtöbbször a tél eleji időszakban.

Testmérete hasonló a vörös vércsééhez, tehát a kisebb testű ragadozó madarak közé tartozik. Elsősorban kisemlősökkel táplálkozik. Jellegzetes szárnytartással vadászik, s a vércsékhez hasonlóan, a levegőben szitálva keresi a zsákmányt. Gyakran csak kitárja „V" betű alakban a szárnyait és lebeg a levegőben, ez az a póz, amiről jól felismerhető.

Az öreg példányt két alkalommal is látták. Először december 13-án bukkant fel Békéssámson határában, a Tótkomlós és Hódmezővásárhely közötti műút közelében. Jellegzetes testtartásával éppen zsákmányra vadászott. Másodszor december 15-én került szemünk elé, gyakorlatilag majdnem pontosan ugyanazon a helyen. Egy kis akácfacsoport egyik fáján üldögélt, majd vadászni indult. Szárnyait „V" alakra tárva pásztázta a terepet, s a második lecsapásnál már sikerrel is járt: egy mezei pockot zsákmányolt, számolnak be róla a park munkatársai.

A korábbi évek megfigyelései azt bizonyítják, hogy bár a kuhi ritkán téved Magyarországra, de olyankor rendszerint több napot, akár 1-2 hetet is eltölt ugyanabban a térségben.  

A címlapkép illusztráció, forrás: MTI/Jászai Csaba

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek