Balatonfüred vadonatúj négy évszakos vízitúra bázisa: a Kékszalag Port

Új vízi turisztikai bázissal bővült a Balaton kínálata a szabadidőt aktívan, a természetben eltölteni vágyók, vitorlázást, kajakozást és SUP deszkán evezést vagy sárkányhajózást kedvelők számára. A létesítmény első rendezvénye az északi parton első ízben megrendezett Kékszalag Port Adventi Vásár és Vitorlásverseny volt.

Balatonfüred eddig sem szűkölködött látnivalóban és történelmi vagy gasztronómiai értékekben, de most egy új vitorlás- és aktív turisztikai központtal is büszkélkedhet. A település nyugati, a Tihanyi-félszigethez közel eső részén egy kiválóan felszerelt, modern vitorlás és vízi turisztikai központ várja a természet és a víz szerelmeseit.

Forrás: One Online Kft.

A Balatontourist Füred Kemping és Üdülőfalu melletti területen épült meg az az új, komplex víziturisztikai- és szabadidőközpont, amely a Magyar Vitorlás Szövetség, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Balatonfüred Város összefogása révén jött létre. A vízisport-központ célja, hogy minél több Balatonra érkező turista számára elérhetővé tegye  a vitorlázás és a vízi túrázás élményét, és közösségi térként aktív szabadidős rendezvényeknek biztosítson helyszínt. A tapasztalatlanabbak még szárazföldi vitorlás-szimulátorba is beülhetnek, hogy kipróbálják a vízenjárás élményét. Aki pedig csak érdeklődik a vitorlássport iránt, az egy kávé vagy üdítő elfogyasztása mellett tekintheti meg a kikötő épületében berendezett interaktív vitorlástörténeti kiállítást.

A Kékszalag PORT, amellett, hogy mostantól a Magyar Vitorlás Szövetség központi balatoni kikötőjének számít, tavasztól a tervek szerint a Balaton keleti és középső medencéjének meghatározó vízitúra-központjává is válik. A kikötő- és túrabázis fekvését mi sem jellemzi jobban, mint hogy épp vele szemben található a páratlan kulturális és geológia értékekkel rendelkező Tihanyi-félsziget. A Kékszalag PORT az a hely, ahol - érkezzünk a víz felől akár vitorlással akár kajakkal vagy kenuval, a nagy számú vitorlásvendéghelynek, a könnyen megközelíthető kajak-kenu beszállópontnak, nem utolsó sorban pedig a kisebb hajók számára alkalmas sólyáknak köszönhetően - mindig biztonságos kikötőhelyet találunk.

Forrás: One Online Kft.

 A Kékszalag PORT-ban szinte minden eszköz megtalálható és kipróbálható, ami a vízi közlekedésre alkalmas. A 140 férőhelyes kikötőben számos charterszolgáltató működik, így a minőségi nagyhajózás szerelmesei is otthonra lelnek itt. A bázison a néhány órás kiruccanástól az egy napos vagy akár több napos túrákig is foglalhatók hajók, eszközök és programok, akár szakértő túrakísérővel együtt. Innen egy-egy könnyű vízitúra keretében elérhető Alsóörs vagy épp Sajkod, a bátrabbak akár Örvényesig is elevezhetnek. A központban lehetőség nyílik kisebb vitorlácsónakokkal is kipróbálni a sportágat olyanoknak, akik csak most ismerkednek a szél és a víz nyújtotta örömökkel.

A Kékszalag PORT azonban nem csupán a vitorlázás szerelmeseit várja: a Magyar Kajak-Kenu Szövetség legújabb balatoni víziturisztikai bázisa is itt lelt otthonra: a legkorszerűbb kézihajtású vízieszközöktől az egy- és kétszemélyes kajakokon át a három- vagy négy személyes kenukig, csúcsminőségű SUP-okig, illetve a nagyobb csapatoknak szánt, akár 12 méteres sárkányhajókig minden megtalálható és kipróbálható itt, amire a vízi túrázáshoz csak szükség lehet. Bérelhetőek például széles, biztonságos, tengeri kajakok, amelyek kiválóan alkalmasak hosszabb túrák megtételére is.

Forrás: One Online Kft.

A Kékszalag PORT-ban számos lehetőség nyílik a szabadidő aktív eltöltésére. A következő szezontól hagyományos és elektromos kerékpárok is a „flotta” részét képezik majd, így a vízitúra vagy vitorlázás után nyeregbe pattanhatunk, és Alsóörs vagy Csopak felé indulva járhatjuk be kerékpárral kedvenc borvidékünket, vagy épp kirándulhatunk a legmelegebb nyári napokon is hűsítő Koloska-völgybe.

De a lehetőségek ezzel nem érnek véget: legyen szó családi vagy baráti programról, csupán egy hétvégéről, vagy több napos nyaralásról, csapatépítő rendezvényről, a Kékszalag PORT mindnek otthont adhat. Egyéni vagy szervezett, tematikus vitorlástúrák, vitorlás gyakorlóképzések, kajak-kenu-SUP élménytúrák várják a vendégeket.

Forrás: One Online Kft.

A kikötő területe az egyik legszebb tihanyi panorámát kínáló, hatalmas terasszal előadások, bemutatók, különböző rendezvények megtartására is széleskörű lehetőséget nyújt. 

Bár a köztudatban a vízisportok nyári tevékenységek, ugyanakkor mára már egyre szélesebb kör szeretne megismerkedni velük a klasszikus üdülési szezonon kívül is. A komplexum egyik fontos küldetése, hogy az őszi-tavaszi hónapokban is aktív és szabadidős lehetőségeket biztosítson, a téli időszakban pedig szintén az aktív szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó parti rendezvényeknek adjon teret.

A Balaton számtalan csodáját fedezhetjük fel ebből a kikötőből indulva, akár evezővel a kézben vagy egy széltől dagadó vitorla előtt állva. De érdemes estére is maradni – aki nem csodálta még meg a Kékszalag PORT teraszáról az imbolygó árbócok hátterében a balatoni naplementét, az talán még nem is ismeri a Balaton kiteljesedett szépségét.

A GINOP 7.1.2-15-2016-00013 és GINOP-7.1.9-17-2018-00026 támogatási program keretében mintegy 2,1 milliárd Ft összegű támogatással valósult meg a Kékszalag PORT vitorláskikötő és kajak kenu megállóhely. A Balatonfüred Város, a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által megvalósított komplex megállópont és  kikötő célja a Balatonon a turisztikai célú túravitorlázás átfogó fejlesztése mellett a különféle túratípusok összekapcsolásával létrejött közös megállóhelyek hálózattá alakítása. A fejlesztés lehetővé teszi az ide érkező turisták számára, hogy több mozgásforma és túratípus közül válasszanak, és azokat kombinálják szabadidős programjaik során. A központi létesítmény számára Balatonfüred Város Önkormányzata biztosított helyet, a Balatonfüredi Camping mellett, mintegy 1.2 hektár területen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek