A Mikulás váró téli futástól az osztrák alpaka túrákig - Megérkezett a december!

Egyrészről gondoltunk azokra, akik nem tudnak most neki indulni a hegyeknek, de szívesen részt vennének egy-két közösségi téli túrán vagy futáson; másrészt kerestünk pár olyan csodás, alpakákkal is bejárható túraútvonalat, ami pár óra alatt elérhető, ha van lehetőségünk arra, hogy felfedezzük az osztrák hegyek és völgyek szépségét. 

Már ez a hétvége is tájfutással, valamint Mikulás túrával indul. A Városligeti Mikulás Tájfutásra, amit december 3-án rendeznek, a Mikulás is futva érkezik. A rendezvényen a futók két pálya közül választhatnak; az egyik 1, a másik pedig 2 kilométeres. A verseny igazi családi futam lesz, ahová kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a szervezők. 

A tájfutáson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni pedig december 2-án 16 óráig lehet az esemény Facebook-oldalán megadott címen. A versenyközpont a Promenád végén található "D" jelű garázs lejáratnál lesz. A távokat 09:30-tól15:30-ig, egyéni ütemezéssel lehet majd teljesíteni.

Mikulás-váró túra gyerekeknek

Az év egyik legizgalmasabb időszaka az a nap, amikor kitisztítjuk a legnagyobb méretű csizmánkat, feldíszítjük az ablakainkat és felkészülünk a Mikulás érkezésére. Ezzel a túrával most beelőzhetjük  a Mikulást, ha jól bírjuk a strapát a 7 kilométeres túraútvonalon - ez most elsősorban a gyerekekhez szól, nem a kísérőkhöz. A lényeg, hogy a Budai-hegységbe szervezett túra során furfangos feladatok, jó kedv és kacagás várható és persze a Mikulás is feltűnik valahol, hiszen ő hozza a csomagokat.

Forrás: NaTúra - Menyházi Regina, túravezető / Facebook.com

A túra időpontja december 4. (vasárnap), és elég hozzá az iskolai testnevelés órákon szerzett erőnlét. A túrát Menyházi Regina, az MTSZ által minősített, bronzjelvényes túravezető vezeti. A túra gyerek jegye "hagyományos" csomaggal (6-10 éves) 7.500 forint gyerekenként, kísérőnek (szülő, nagyszülő, felnőtt kísérő) ingyenes. A túrára december 2. (péntek) 14 óráig lehet jelentkezni a Facebook-oldalon megadott űrlapon.

Karácsonyi Ronda Pulcsis Futás

Ha az előbbi túra a gyerekeknek szólt, akkor a ronda pulcsis futás csakis nekünk, felnőtteknek, vagyis a röhögősen giccses énünket szólítja meg! Az idei lesz a 7. alkalom, hogy a leggiccsesebb felsőnket magunkra öltve futhatunk a jótékonyság jegyében Budapesten. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött

Mindenki keresse elő a leggiccsesebb, legviccesebb karácsonyi pulcsijátForrás: Balkányi László / Karácsonyi Ronda Pulcsis Futóközösség / FB

A szervezők kérése, hogy aki részt vesz a futáson, az vigyen magával a találkozási helyre olyan tárgyi adományokat, mint konzervek, lekvár, kekszek, sós perec. Ezeket az egyszerű, de sokat számító kedvességeket a Wesley János Óvoda, Általános Iskola rászoruló gyermekeinek részére adnák át az eseményt követően.

Forrás: Karácsonyi Ronda Pulcsis Futóközösség / FB

A ronda pulcsis futócsapat 10:30-tól már gyülekezhet a Városliget déli bejáratánál (Múzeum Mélygarázs és Promenád), a rajt pedig 11-kor lesz. A Városligeti Futókörön (2 km) két kört fut a csapat, többek között a Millennium Háza és a Rózsakert mellett is; így lesz hol megmutatni a jobbnál jobb ronda pulcsikat.

Téli túrázás a Fertő tótól a grazi alpakkákig

Egy téli séta a Fertő–Fertőzug Nemzeti Parkon vagy a hat burgenlandi natúrpark egyikén át misztikus élmény, mi is jártunk már itt késő ősszel gyógynövénygyűjtő túrán, ahol megtudtuk, hogy a legtöbb útmenti növény, amire azt hisszük, hogy gyom, ehető és teaként iható is.

Nationalpark Neusiedler See - Seewinkel, azaz a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park.Forrás: Gerhard Haindl / Flickr / 2.0

De később, mikor már jön az igazi fagy, a Fertő tó jégfodrai elbűvölő látványt nyújtanak, feltorlódva akár méteres magasságokba is emelkedhetnek és különös képződményekké állhatnak össze. A nádgyűrűvel körülölelt tó egyébként 33,5 kilométer hosszú, 12 kilométer széles és maximum 180 centiméter mély. Középpontja az országhatárokat átszelő nemzeti parknak. A park magyar része a Fertő-Hanság Nemzeti Park, az osztrák része pedig a Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel, vagyis a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park.

Rust télen, behavazvaForrás: Barbara Langer / Pinterest

Az itt tett kirándulások során megtapasztalhatjuk, hogy a téli természet is számos felfedeznivalót rejt magában. A régióban olykor 35 000 vadlúd is telel, a „libavonal" (a ludak ezreinek ékformában való repülése) pedig a természet magával ragadó színjátékékként hat a túrázókra. A kirándulásokhoz ideális kiindulópontként szolgál a nemzeti park illmitzi információs központja, de mi nagyon szeretjük az emberléptékű, hangulatos Rust városát is, ami a tó nyugati partján, a magyar határ közelében található.

Az alpakkákkal vándorló

Mondanunk sem kell, hogy ma már határainkon belül is találunk szép számmal alpaka farmokat és fogalkozásokat. Várnak ránk a gyapjas, gömbölyű fejű jószágok például az Őrségi Patakparti Alpaka Farmon, a Seholsziget-Alpakafarmon Nőticsen, a Baráthegyi Majorság és Lakóotthon területén, vagy éppen a Piczinke Póniudvarban a Normafánál.

Ilyen egy késő őszi túra a puhaléptű, nyugodt alpakákkalForrás: schoecklblick-alpakas.at/galéria

De most hoztunk egy határainkon túlit is, amit Budapestről körülbelül 3 óra alatt, Szentgotthárdról kiindulva pedig egy óra alatt elérhetünk. A Schöckblick Alpaka Farm egy családi vállalkozás és Kainbach bei Graz településen található 25 percnyi autóútra Graz belvárosától, mégis egy csodás erdős területen.

Téli túra és fotózásForrás: schoecklblick-alpakas.at/galéria

És ez az egyik legnagyobb varázsa, ami miatt szerettük volna bemutatni. A tulajdonosok ugyanis egész évben, így télen is várják az érdeklődőket, akiket szívesen visznek a környező erdőbe és völgyekbe alpaka túrára. Az időpontot mi választhatjuk ki a megadott dátumokból, a program áráért pedig kapunk egy 3 órás vezetést német vagy angol nyelven, bejárhatjuk a gazdaságot és megismerhetjük a több mint 100 alpakát és lámát, kapunk rengeteg információt az állatokról és búcsúzáskor még egy frissítő innivalót is. A januári időpontok még nincsenek fenn az oldalon, de decemberre, a két ünnep közé is lehet még foglalni. A túrák 3 főtől indulnak. Egy teljes 3 órás vezetés ára 37 euró 14 éves kortól.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek