Madárlesen Mekszikópusztán - Különleges madarat gyűrűztek

A Fertői Madárvárta - Mekszikópuszta Facebook-oldalán olvastuk a hírt, hogy a madárbarátok nagy örömére augusztus 28-án délben egy terekcankót figyeltek meg a szakemberek, és sikerült is meggyűrüzni. Ez azért nagy dolog, mert ez az első terekcankó, amit hazánkban sikerült befogni és azonosítani.

Forrás: Fertői Madárvárta - Mekszikópuszta / FB

Mint írták, ez a második kézrekerült egyede ennek a ritka fajnak, de az elsőt, amit amit 2007-ben fogtak, már gyűrűzték Lengyelországban két nappal a magyar látogatása előtt.

Amint a képen is látni a kistestű partimadárnak jellegzetes csőre van. Általában magányosan bukkannak fel lecsapolt halastavaknál, ülepítőknél és tavaszi, illetve őszi átvonulók. A faj védelme hazánkban nem igényel speciális természetvédelmi intézkedést - írták az mme.hu oldalán.

Fészke, amit a fű közé rejt, úgy néz ki, mint egy csésze és növényi anyagokból épül. Fészekalja legtöbbször 4 tojásból áll, a kotlási időt 20-25 nap közé teszik a szakemberek. A költésben és a fészekhagyó fiókák felnevelésében mindkét szülő részt vesz. A terekcankó tápláléka rovarokból, csigákból, férgekből és magvakból áll.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek