Ettől úgyis elájulsz: Miskolc A célváros, már nem acélváros

Azt kérdezi Miskolcon, a Végállomás étterem tulajdonosnője egy színházi előadással felérő lehengerlő  asztali gasztro kalandtúra után, most mit gondolok a városról. Egy teljes napig meneteltünk, csodákat láttunk erdőn és városban, vendéglátóink felfedték Miskolc megannyi rejtett kincsét. Mit mondhatnék, el vagyok ájulva, és még előttünk a másnap. 

Amíg az autópályán haladunk a kora reggeli órákban, ízlelgetem magamban a jelzőket, amelyek eszembe jutnak Miskolcról. Az acélvárost sokaknak nem kell magyarázni, hiszen Miskolc kohászati múltja még az 1760-as évekig visszanyúlik, nem beszélve a korban kissé közelebbi szocialista évtizedekre, amikor nehéz szürke ipari nappalok nehezedtek a városra és a lelkekre. De rémlik még, hogy a Bükk-hegység kapujának is nevezték - utalva elhelyezkedésére, vagy újabban az opera magyar fővárosaként (a Bartók Plusz Operafesztivál miatt), nem beszélve a film magyar fővárosa címről, az évek óta itt zajló nemzetközi sikerű CineFest fesztiválnak köszönhetően.  

Csilla, Heni és Enikő - nélkülük talán nem is kel fel a nap MiskolconForrás: Bator Laca/www.batorlaca.com/Batorlaca

Szóval Miskolc egyre több névvel és jelzővel bír, és mostantól kezdve sok-sok új fogalommal, helyszínnel kell, hogy összekapcsoljuk, mert ez a város éppen ébredése közepette porolja le magát, próbálja megmutatni igazi fényében régi és új kincseit.

S hogy ezt mi is megismerjük jobb idegenvezetőket nem is választhatnánk, mint két elkötelezett lokálpatriótát, Angyal Enikőt, a Bükktől a Zemplénig programszervező, program- és szállásajánló oldal és iroda tulajdonosát, valamint Varga Henit, a Végállomás bistro & wine és a belvárosi Desszertem cukrászda tulajdonosnőjét. Ahogy Enikő mondja, nem vitatható, hogy helyi erőként ők városuk legjobb ismerői, s amilyen lelkesedéssel, szeretettel mesélnek menet közben az utcákról, az ott élő emberekről, az Avasról vagy éppen a Bükk csodáiról, már alig van szükség szavakra, egycsapásra zsebre tesznek minket, így csak hagyjuk, hogy új, ismeretlen utakra vezessenek minket, ahol a szív, a lélek, a test és bizony a gyomor is otthonra talál. 

Az Avasról nézve térkép-e táj?

Az Avas a miskolci ember számára egyszerre jelent múltbéli szép emlékeket, és egyben egy kilátótoronyt (tévé torony), amely mint fegyelmezett felkiáltójel magasodik a város fölé. Talán nincs is olyan pontja a városnak, ahonnan ne lenne látható, s igaz lehet ez fordítva is: az Avasról elképesztő a kilátás Miskolc legmesszebb levő pontjáig, tekintetünk egészen Diósgyőrig, az átalakítás alatt lévő vár tornyáig merészkedhet, ahol épp a térség új turisztikai központja épül, hogy Nagy Lajos király középkori erődítménye újra régi fényében tündökölhessen és fogadhassa újkori látogatóit. 

De lenézve impozáns a vulkáni eredetű domb alatt lüktető nagyváros képe és a Bükk ezer színű zöldben játszó vonulata is. Pont úgy, ahogy a "hegydomb" sűrű üstökű fái vagy később, már lefelé tartva az épülő új játszóterek, pihenőhelyek, szelfihelyek és természetesen az Avas oldalában meghúzódó valamikori vigalmi negyed és az éledező pincék látványa.

A kilátó árnyéka, ahogy rávetül az Avas fáira, lentebb a város zakatolForrás: Travelo

A város főépítésze, Szunyogh László meséli, az Avas Európa egyik legrégebben lakott helye, a XIX. századig szőlőhegy volt, egészen a pusztító filoxéra-járványig. Akkor minden szőlő odaveszett, a pincék kiürültek, s hiába hoztak Tokaj-hegyaljáról sok jó bort, az óriási kapacitás kihasználatlanul maradt. Később, amikor vigalmi negyeddé változott ez a rész, elterjed a mondás, nem is igazi miskolci az, akinek nincs pincéje az Avason. 

A  hegydomb mostanság igazi átváltozáson megy át: a városvezetés szeretné visszadni a miskolciaknak és az idelátogatóknak a fantasztikus adottságú, a város közepén található természetközeli pontot: hamarosan elkezdődik a belvárostól az Avasig üzemelő sikló építése, a dombtetőn található vendégváró pontok kialakítása. 

A felújított Bortanya épülete az AvasonForrás: Bator Laca/www.batorlaca.com/Batorlaca

De a történelmi Avas nemcsak pihenésre, kalandozásra, biciklizésre és jó bor fogyasztásra csábít a felújított Bortanyán, amelynek egyik termében az Avasi Borút Egyesület is ülésezik, hanem szakrális elmélyedésre is hív. A város felé tartva érjük el a református temetőt, melynek dátummal ellátott legkorábbi sírkövei a XVIII. században állíttattak. Legendás családok sírboltjai (Latabár kripta) találhatók itt, a város nagyjai, politikusok pihenik örök álmukat. Az itteni templom külön érdekessége, egyszerűsége és nyugalmat árasztó falai mellett, tetőszerkezete, amelyet kizárólag fa ékekkel ácsoltak össze. 

Az egyszerűségében gyönyörű református templom az avasi temetőbenForrás: Travelo

S ha elég időt szánunk az Avasra, talán még egy kisebb séta is belefér az 1700-as években épült görögkeleti ortodox templomig, itt található ugyanis Közép-Európa legmagasabbnak számító ikonosztáza és az a bájos, csendességet árasztó kert, amely körülöleli. 

A lélek csendje után az asztal erejéről

A konyhának megtartó ereje van, jól tudjuk. A jó konyhának pedig híre és ragaszkodó vendégköre, pont úgy, mint a Végállomás bistro esetében. Az étterem - nomen est omen - az egykori vasúti végállomás meglehetősen lelakott váróterméről kapta nevét, de valószínűleg nincs ember, aki ráismerne a valamikori állapotokra. A jó ízléssel, kétszintessé alakított hely családi vállalkozásként üzemel, dekoratív, de korántsem hivalkodó, otthonos, barátságos berendezése bárkit marasztalásra csábít. És akkor még hol vagyunk attól az ízélménytől, amit a tulajdonosok, Heni és Csilla csapata: Várvizi Péter séf és Vállai Béla sommelier mér ránk. 'Az erdő finom' elnevezésű kreációjukhoz példának okáért Bózsó Gyula erdőmérnökkel mi magunk gyűjtöttük a Bükkben található egészséges és ehető zöldeket. (No, persze, nem minden vendégnek 'kell' kisvasútra ülve kirándulni és növényeket gyűjteni az esti vacsorához, ez kifejezetten az éhes újságíróknak adatik meg...)  

Hogy az erdő finom az tény - Bózsó Gyula erdőmérnök ismertet minket össze az erdőben szedhető, jó ízű növényekkelForrás: Bator Laca/www.batorlaca.com/Batorlaca

A Végállomás kulináris élvezeteivel, minőségi borválasztékával messze kitűnik a régió hasonló vendéglátó helyei közül. Fontos számukra, hogy a szezonális alapanyagok helyi termelőktől kerüljenek ki, hogy azok feldolgozása a lehető legmagasabb színvonalon történjen. Étlapjukon az északi szomszédságnak köszönhetően ott a juhtúrós sztrapacska, a lillafürediek büszkesége, a helyi pisztráng, amit rostonsült formájában nekünk is alkalmunk volt kipróbálni (csak ajánlani tudjuk), de a remek ízkombinációkkal operáló Végállomás burger is figyelemre méltó, el is nyerte a „Legjobb street food lelőhely" címet az észak-magyarországi térségben. A nemrég megszületett Wine Station borkínálata nem csak a helyi tételekre koncentrál, a hazai gyöngyszemek és a nemzetközi választék java itt mind megtalálható.

A Végállomás bistro&wineForrás: Bator Laca/www.batorlaca.com/Batorlaca

A Végállomás kistestvéreként emlegetett Desszertem pedig, a belváros egyik legklasszabb cukrászdája. A Miskolci Nemzeti Színház mellett található ékszerdoboz tipikusan az a hely, ami hosszú maradásra csábít, hiába csak egy kávéra ugrik be az ember. A klasszikus édességek mellett izgalmas újdonságokat is találunk, mint mondjuk a málnás-rózsás szeletet vagy a sós-karamellás muffint, de természetesen gondolnak az ételintoleranciával élőkre is - a fagylaltszezonban megannnyi hűsítő finomság közül választhatnak.

Fejünket álomra hajtva

A vendégségbe érkező vándor mielőtt elindulna, természetesen szállásról gondoskodik. Olyan helyet keres, ahol mondjuk esténként gyönyörű környezetben kapcsolódhat ki, vagy éppen egy belvárosi luxus penthouse lakást foglalna. Mindkettőre van jó példa. 

A diósgyőri A HÁZ elnevezésű szálláshelyet nehéz funkciójának megfelelően értékelni. Mert több ennél. Ugyanis otthonként 'viselkedik' beköltözésünk első pillanatától kezdve. Elegáns szobák, egyedi megoldásokkal, prémium alapanyagokkal - ez vár azokra, akik itt választanak szobát. És még egy nagyon fontos dolog: a kávézó. A Hely, ahol speciality kávéfajtákat kortyolhatunk a világ legkülönbözőbb pontjairól - helyi pörköléssel, Gál Milán barista jóvoltából.

Mintha csak a Lakáskultúra című lapból mutatnánk részletet - így fest a Bükk Penthouse nappalijaForrás: Bator Laca/www.batorlaca.com/Batorlaca

Miskolc másik csodaszállása a Bükk penthouse, ahol nem csak megszállni, hanem lenni, élni is érdemes. A belváros szívében található apartman lehengerlő egyedi dizájnú belső terei mellett óriási, az avasi kilátóra néző tetőterasszal rendelkezik. A sétálóutca közvetlen szomszédságában található szállás a városi programokhoz ideális választás, a felszereltség, a kényelem és a hatalmas tetőterasz azonban lehetőséget teremt a zavartalan pihenésre is. 

Fürödjünk, kiránduljunk, legyünk aktívak!

Miskolc egyedisége abban is rejlik, hogy esetében négy desztinációs városról beszélünk. Hogy mit is jelent ez pontosan? Nos, azt, hogy a városban négy terület felé indulhatunk: a Belváros és a történelmi Avas, vagy a várossal összenőtt Diósgyőr, és a szinte kőhajításnyira található Miskoltapolca, valamint a varázslatos Lillafüred felé.

Így fest a lillafüredi Hámori-tó a Palotaszálló fölső teraszárólForrás: Travelo

Hogy merrefelé vezet az utunk, csak rajtunk múlik, mint ahogy az is, hogy milyen aktív kikapcsolódást választunk. Talán érdemes külön napokra tervezni utunkat, mert Lillafüred, a körbe sétálható, biciklizhető tavával, majd a Palotaszálló egészen különleges és egyedi hangulatú kávézójában elfogyasztott kávé, a sétálásra csábító vízesés, vagy a rövidebb, hosszabb barlangtúrák bizony kitesznek egy teljes napot. 

A barlangfürdő egyik folyosójaForrás: Bator Laca/www.batorlaca.com/Batorlaca

Másnap szavazhatunk a világon egyedülálló miskolctapolcai barlangfürdőre, ahol a természet alkotta barlangfolyosók tökéletes kikapcsolódást nyújtanak, az impozáns, egyedi hangulatú barlangjáratok minden évszakban nyitva állnak a kikapcsolódni vágyók előtt. Két termálmedencében, ősöreg mészkőfalakkal körülvéve lehet nagyot csobbanni. A Római terem az ókori közfürdők hangulatát idézi, a Csillagterem pedig a szabadban fürdőzés illúziójával ajándékoz meg minket.

A csinos csúszdapark külső elemeForrás: Bator Laca/www.batorlaca.com/Batorlaca

De ha intenzívebb vízi élményekre vágyunk, akkor sem kell messzire mennünk: a barlangfürdő közelében található ugyanis a nemrégiben átadott Ellipsum Élmény- és Strandfürdő épülete, felejthetetlen vizes kalandokkal, wellness birodalommal és számtalan fitness lehetőséggel. Tíz medence, a legbátrabbaknak és a közepesen bátraknak ajánlott izgalmas csúszdapark, amely még versenyzésre is lehetőséget ad. Egyedülálló megoldás, hogy a csúszás előtt felvett VR szemüvegek négy tematikus virtuális térbe repítik el a vendégeket, miközben végigsiklanak a park három csúszdáján.

Mit mondhatnánk még Miskolcról, ami csábítólag hat? Nos, talán még annyit, hogy a város minden évszakban gyönyörű, akárcsak a Bükk - s néhány nap ott tartózkodás után talán nem is lesz más célunk, csakhogy visszatérhessünk még, még és még. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek