Aranysakál pusztíthatott az apró magyar községben

Aranysakál támadhatott meg három juhot Nagylózson. Az incidens egy 1000 négyzetméteres, akácfákkal beültetett belterületen történt. 

Az aranysakál Magyarországon  igen gyakori volt a 19. századig, manapság újra egyre gyakrabban bukkan fel hazánkban, de ennek nem mindenki örül - illusztrációForrás: Bishnu Sarangi/Pixabay

Az esetre kedd reggelre virradóra figyelt fel az egyik ottani lakos, Rákóczi Roland felesége, aki kiment, hogy megetesse a jószágokat. Hobbiból, a gyerekek örömére tartották a 3 nőstény kameruni juhot, melyek 3 éve tartják nála rendben az erdős területet.

Két juhomnak a torkát harapták el, a harmadiknak csak a maradványait találtam meg" – mesélte.

A férfi elpanaszolta, hogy 100-150 ezer forint közé tehető a kára, amit nincs ki megtérítsen, mivel az eset belterületen történt. A szomszédja azt mondta, a támadást megelőző napokban a kert végében látott egy ilyen állatot. Emellett a környéken nem jellemző a kóbor kutyák jelenléte, de ha kutyák is lettek volna, ilyen vérengzést nem csinálnak – tette hozzá. Szerinte a rengeteg nyom a sárban arról árulkodik, hogy az állat nem volt egyedül.

A helyi vadásztársaság munkatársa telefonon megerősítette a környéken ólálkodó aranysakálok jelenlétét, és azt is hozzátette, érdemes csapdákkal védekezni ellenük.

Nagyon nehéz elkapni őket. Fél az embertől, ezért kerüli a jelenlétüket, okos állat révén pedig ügyesen megkerüli a csapdákat is – írja a kisalfold.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek