Káprázatos látványban lehet részetek, ha most látogattok el ebbe a botanikus kertbe

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert Kaktusz- és Pozsgásházában különleges esemény zajlott le április 6-ra virradóra: az éj királynőjének (Selenicereus grandiflorus) virágai este fél nyolckor elkezdtek kinyílni, így a kert dolgozói hajnalban teljes pompájában találtak rá. A növény hat darab egyidős bimbót nevelt, melyek egyszerre bontották ki a szirmaikat - olvasható a Botanikus kert közösségi oldalán.

Az éj királynője (Selenicereus grandiflorus) teljes pompájábanForrás: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót/Facebook

A Közép-Amerika száraz erdőségeiben előforduló, fákra és sziklákra felkúszó kaktuszt eredeti élőhelyén denevérek porozzák. Méretes virágai egy éjszakai virágzás után az első napsugarakra elhervadnak.

No, de nem csak emiatt a különleges kaktuszféle miatt érdemes most ellátogatni a kertbe, hanem azért is, mert elkezdődött a liliomfák virágzása.

A Botanikus Kert több pontján nyílnak liliomfák. E nemzetség (Magnolia) tagjai pompás virágaiknak köszönhetően rendkívül népszerű dísznövények. Nagyon korán, lombfakadás előtt bontanak virágot, de azért olyan fajta is van, ami a lombjával együtt bontja ki virágainak szirmait.

A lilomfák is virágzásnak indultakForrás: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót/Facebook

Magassága miatt faként tekintünk rá, de valójában egy cserjéről van szó, mert törzse a föld felett nem sokkal elágazik. Szokták néha tulipánfának is nevezni, de tévesen, mivel ez a név egy másik, szintén a magnóliafélék családjába tartozó növényt illet. A liliomfa elvirágzás után nagy rücskös, hosszúkás, többnyire pirosasra színesedő terméseket hoz, ezek és zöld levelei díszítik innentől kezde a cserje ágait. Ezek a növények Kínában a tisztaság szimbólumai.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek