Április 1-től indul a viharjelzés a nagyobb tavainkon

Pénteken indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon. Az április 1-jén kezdődő tavi viharjelzési szezon október 31-éig tart, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-vel.

A Balatonnál kiadós viharokban is részünk szokott lenni - illusztrációForrás: Benjamin Balazs/Pixabay

A tavi viharjelzéseket az (OMSZ) Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma adja ki. A Balatonnál ez már a 88. viharjelzési szezon. A tó viharjelzési szempontból három medencére van felosztva: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső és a tihanyi szorostól keletre lévő keleti medencére.

A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tónál is.

Ez utóbbi kiszolgálását az osztrák meteorológiai szolgálat látja el, melynek viharjelző obszervatóriuma folyamatosan figyeli a tavak aktuális és várható időjárását, szükség esetén pedig viharjelzést ad ki. Az elsőfokú viharjelzés az erős (40 és 60 kilométer/óra közötti), a másodfokú pedig a viharos (60 kilométer/órát meghaladó) szélre figyelmeztet. A jelzéseket a szélerősödés előtt fél-másfél órás "időelőnnyel" adják ki – közölték.

A Balatont és Velencei-tavat érintő, folyamatosan frissülő időjárási információk szabadon hozzáférhetők az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület honlapján, továbbá a meteorológiai szolgálat Meteora nevű mobiltelefonos alkalmazásán keresztül – ismertették.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek