Megújult az oázis a szegedi panelházak sűrűjében

Felfrissült, kizöldült és funkcionálisan is sokszínűbb lett a szegedi Vértó, miután a környékén egy uniós támogatás segítségével még több lehetőséget teremtettek a pihenéshez, az egyéni és családi kikapcsolódáshoz, valamint a sportoláshoz.

A szeged.hu oldalán megjelent összefogaló szerint a panelházas városrész felépülése óta ez volt a legnagyobb közterületi rekonstrukció, ahol új zöldterületeket alakítottak ki, a már meglévőket pedig több helyen megújították.

A Rókusi körút és a Vértói út találkozásánál épült pihenőteret, ahol padok, ivókút és kerékpártámaszok kaptak helyet, valamint a tó nyugati partján kialakított kutyás ügyességi pályát, és trambulinokkal is ellátott Oxigén teret a lakosok részvételével adták át március 27-én. 

A fejlesztések sorába tartozik még a Vértói út és az Ipoly sor találkozásánál található homokos röplabdapálya, mellette pedig egy kültéri fitneszpark. A tó körül másfél méter széles, akadálymentes, térkövekből kirakott sétány épült. A sétány mentén pedig több helyen padokat találunk, kilátással a tóra.

Egy több éves projekt része

A Vérkör futópálya 2020-ban készült el, és azóta is nagy népszerűségnek örvend, most pedig a projekt részeként esti kivilágítást kapott.

A tó és a szánkódomb dél felől nézve, még a 2009-es kotrás előttForrás: Christo / wikipedia.org / CC BY-SA 3.0

A közelben, a Garam utca és az Ipoly sor által határolt zöldterületen pedig befejezték az Oxigén teret, amelyen egy különleges ötszögletű hinta, trambulin és megmászható dombocskák kaptak helyet. A park északnyugati sarkában tölgyfaligetet telepítettek, amelynek tisztásán nyújtóeszközök, hintahálók és piknikasztalok várják a látogatókat. A projektben több mint 20 ezer négyzetméternyi területet rendeztek, 231 fát ültettek, valamint 8979 cserjét és évelőt telepítettek. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek