Ezekkel a programokkal várnak a múzeumok március 15-én

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából országszerte érdekes programokon, kiállításokon, történelmi sétákon vehetünk részt a mai napon. Ne felejtsétek, hogy március 15-én a legtöbb múzeum állandó kiállítása ingyenesen látogatható! Az alábbiakban kiemelünk néhány, népszerűnek ígérkező programot.

Ingyen nézhetjük meg a Szent Koronát és a Szent István-termet 

Március 15-én, kedden – a hagyományoknak megfelelően – Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődnek a központi programok a Parlament előtt. Ezt követően ingyenesen lehet megtekinteni a Szent Koronát az Országházban. A Várkert Bazár és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is egész napos programokkal várja a családokat. Ingyenesen lehet megnézni a Szent István-termet és a Hauszmann-sztori kiállítást, továbbá az Új világ született kiállítást is a Déli Palotákban.

A gyönyörűen felújított Szent István-terem a Budavári PalotábanForrás: Karasz/facebook.com/szentistvanterem

Úgyszintén térítésmentesen tekinthetjük meg a pénteken megnyílt, Gábor Áron rézágyúját a középpontba állító Lészen ágyú című tárlatot a Főőrség épületében. A székely ágyúöntő hős egyetlen megmaradt ikonikus rézágyúja mellett a forradalom és szabadságharc meghatározó alakjaihoz kötődő ereklyék is megtekinthetők minden nap.

A székely Gábor Áron ágyúöntő egyetlen fennmaradt ágyúja a "Lészen ágyú!" - Gábor Áron és a székely hősiesség című kiállításon a budavári Főőrség épületébenForrás: MTI/Balogh Zoltán
Barabás Miklós litográfiája (1848)"Forrás: Barabás Miklós, Wikipedia"
Már idén Petőfi emlékévet ünneplünk
Petőfi Sándor emlékévvé nyilvánította a 2022-es és a 2023-as évet az Országgyűlés a magyar költészet egyik legismertebb alakja születésének 200. évfordulóján alkalmából. Petőfi Sándor Kiskőrösön született 1823. január 1. Az emlékévhez kapcsolódva megújul a Budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi- kiállítása, Petőfi-busz fogja járni a Kárpát-medencét egy vándorkiállítással, valamint az emlékévhez kapcsolódva a Széphalmi Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma is különféle programokkal várja az érdeklődőket – írja a zemplentv.hu

Tárlatvezetésekkel, történelmi sétákkal készül a Magyar Nemzeti Múzeum

A forradalom egyik, ha nem a legfontosabb helyszínén rendhagyó tárlatvezetésekkel, történelmi sétákkal és kézműves foglalkozásokkal idézik meg a forradalom hangulatát. A résztvevők a történelmi séták keretében megtudhatják, milyen lehetett 1848. március 15-én végigjárni a pesti belváros utcáit a változást kívánó tömeggel, hogyan alakult Széchenyi, Kossuth, Batthyány és Petőfi hitvesének élete a szabadságharc leverését követően, valamint azt is, hogy mit jelentett a kor emberének a múzeum idén 175 éves épülete. A Nemzeti Múzeum állandó kiállítása részletesen mutatja be a március 15. eseményeit, látható többek között a 12 pont, a Nemzeti dal egy példánya és Petőfi kokárdája is.

A megemlékezés egyik legfontosabb helyszíne a Magyar Nemzeti MúzeumForrás: magnoka - Indafotó / Wikipedia

Az intézmény múzeumpedagógusainak csaknem egyórás tárlatvezetésén a látogatók megismerhetik a forradalom titkait, és azt is megtudhatják, hogy miben különleges a magyar kokárda, hogyan bontakozott ki a szabadságharc, és milyen úton jutott el a szabadságharc később Világoshoz. A gyerekeket március 15-én forradalmi tárgykészítő foglalkozásra hívja a múzeum, ahol csákók és párták mellett mindenki elkészítheti saját kokárdáját is. Az MNM részletes ünnepi programja ide kattintva tekinthető meg.

Gyulán korabeli kávéházzal és pozsonyi kiflivel emlékeznek

A forradalom és szabadságharc kevéssé ismert részleteit felfedő előadásokkal, a korabeli kávéházi hangulat felidézésével és pozsonyi kifli sütésével emlékeznek a gyulai Almásy-kastélyban a március 15-i eseményekre. Március 15-én Szilágyi Sándor történész rendhagyó tartalmú, Legendák és a valóság című előadásában emlékezik meg a forradalomról a kastély kápolnájában. A részletes programkínálat ide kattintva tekinthető meg.

A Skanzenben a huszároké a főszerep

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, de ebből a felsorolásból sem maradhat ki, hogy a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban korabeli viseletbe öltözött huszárok elevenítik fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékét, a vállalkozó kedvű gyerekek pedig a Huszárképzőben mutathatják meg tudásukat.

Egy korábbi ilyen rendezvény pillanatképe a SkanzenbenForrás: Skanzen Press

Az érdeklődők eredeti huszárszablyákat vehetnek kezükbe, a János vitéz mesevilágán keresztül pedig megismerhetik a huszárok mindennapjait. Az alföldi mezőváros tájegység területén lovas díszbemutatót és huszártábort szerveznek, ahol korabeli öltözékben lovas huszárok mutatják be a viseletet, fegyvereket és a kiképzést. A kisalföldi tájegység helyszínén a látogatók megismerhetik a katonadalokat, valamint kovácsmesterség-bemutatót tartanak; ugyanitt huszártiszttel és zenekarral elevenítik fel a verbuválás hagyományát. A dél-dunántúli tájegységen a kézműves programok részeként huszárbajusz készítésen vehetnek részt az érdeklődők. Bővebb információkat a programokról ide kattintva találhattok. (Forrás: MTI)

Ismert dalokkal emlékezik az ország március 15-én

A Magyar Turisztikai Ügynökség népszerű előadók bevonásával online Daloskönyvet indított, melynek keretében ismert magyar dalok újszerű feldolgozásban hallhatóak. A folyamatosan bővülő YouTube csatornán most a Március 15-i ünnephez kapcsolódó szerzemények is elérhetők Tóth Gabi és Mező Misi előadásában. A jövőben minden olyan ének a Daloskönyv része lesz, amely a nemzeti identitás része.

A Daloskönyvben ünnepeink és jeles napjaink dallamai szólalnak meg. A gyűjtemény azért készült, hogy kicsik és nagyok együtt énekeljenek, dalainkat ne felejtsük el, ha kell újra tanuljuk. A magyar énekek a nemzeti identitás építőkövei, különleges összetartó erővel bírnak. Nagy szükség van arra, hogy mindenki ismerje és magáénak érezze ezeket. A közkedvelt és kevésbé ismert dalokat gyerekkórusok, valamint Tóth Gabi és Mező Misi éneklik.

Az egyedülálló kezdeményezés két karácsonyhoz kapcsolódó dallal indult, amelyeket már több mint 2 millióan néztek meg a YouTube-on. A dalok sora most két újabb, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékéhez kötődő zeneszámokkal bővült (Kossuth Lajos azt üzente, Gábor Áron rézágyúja). A dalokhoz videóklipek is készültek, amelyek modern képi világgal idézik meg az a szabadságharc hangulatát. A klipeket a komáromi Monostori erődben forgatták hagyományőrző huszárokkal, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség közreműködésével. A videók az alábbi linkeken tekinthetők meg: Kossuth Lajos azt üzente: https://youtu.be/VT9KO9W5JiE, Gábor Áron rézágyúja https://youtu.be/3icUSBzMki8
A YouTube csatorna az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/channel/UCGqL3nullVu3s8MxKqF5e9Q

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek