Díjat nyert a megújult BOTANIQ Turai kastélypark

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Európa legjobb kastélyhotelének választották az International Travel Awards 2021 nemzetközi megmérettetésén a felújított Turai Kastélyt. Ezúttal pedig a kastélypark rekonstrukcióját elvégző Pagony kert Táj- és Kertépítész Kft. részesült rangos elismerésben: a Tájépítészeti Nívódíj 2021 pályázaton elnyerte a legjobbnak járó díjat az örökségvédelmi projektek, történeti kertek kategóriában.

Forrás: Szabó Tamás

A munkálatok öt éven át zajlottak. A kastélyt hangulatos tíz és fél hektáros ősfás park öleli körbe, amelyet az eredeti kertépítészeti terveket figyelembe véve, kerttörténeti és kertrégészeti kutatási eredményekre támaszkodva újítottak fel.

A magyar kertművészet alkotásainak nagy részét a történelem viharai megsemmisítették, épp ezért rendkívül ritka az, ha egy kastély és kert együttese még megmenthető állapotban maradt. Tura ezek közé sorolható, ezért kiemelten fontos volt a fejlesztő számára, hogy a park két eredeti tervezője, Petz Ármin és Jámbor Vilmos hagyatékának megfelelően újítsák meg a parkot, visszaidézve a kastélykert eredeti állapotát.

Forrás: Varga András

A kastélypark területét hét egységre, úgynevezett „hangulatra" osztották a tervezők: az erdő, a nyugalom, az utazás, az álom, a játék, az idő és a gyémánt hivatottak jelképezni a kastély által képviselt értékeket. A különböző egységek különböző fajtájú és elrendezésű növényei teremtik meg az egyes parkrészek egyedi hangulatát. A kert több mint kétezer fának ad otthont, a legjellemzőbb fajok közé tartozik a kocsányos tölgy, a piramistölgy, a bükk, a vadgesztenye, de található tulipánfa, és a szomorúfűz, valamint páfrányfenyő, vörösfenyő és tiszafa is a parkban.

Forrás: Szabó Tamás

A kastélyparkban található, egykori Lovarda területén mintagazdaság kap majd helyet, ennek első lépéseként jött létre az előbb említett magyar körték kertje, ahol ízelítőt kaphatunk számos fajtájából is ennek a zamatos gyümölcsnek. A 2020-ban megvalósult ökologikus és reprezentatív kiültetés keretében 40 darab idős fa, illetve több ezer cserje, díszfű és egyéb fűféle kapott helyet a park változatos növényállományában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek