Tudja, miért van tele tuskókkal a Tisza-tó?

Két videó is készült a Tisza-tó vizéből kiálló tuskókról, amelyekre a tapasztalatlan motorcsónakvezetők könnyedén ráfuthatnak - írja az ilovetiszato.hu. Az alkotások Fodor Lászlónak, a Tisza-tó egyik kedvelt drónfotósának köszönhetők.

A kép illusztrációForrás: TheLuka12345 / Pixabay

De miért is van ennyi tuskó a vízben? A tározó létrehozása előtt erdők, mezők, legelők voltak azon a területen, amelyet most víz borít, például Tiszahalász településén, a ma Óhalászi-szigetként nevezett területen. Amikor az 1960-as években megkezdődött a Tisza-tó kialakítása, akkor az alacsonyabban fekvő területekről a fákat kivágták: kezdetben gyökerestül távolították el őket, ám mivel ez az eljárás igen időigényesnek bizonyult, később a folyamatot meggyorsítva csak elvágták a törzsüket - olvasható az első videó alatt.

Ennek köszönhető, hogy a mai napig hatalmas tuskók állnak ki a Tisza-tó vizéből. A folyó konzerválta őket, és míg a magasabb nyári vízszint során rejtőzködnek, addig az alacsonyabb téli vízszint során a felszínre bukkannak. Nyáron sok tapasztalatlan motorcsónakos ütheti fel a csónakják miattuk, jelentős anyagi károkat szenvedve. 

Míg az első videóban Fodor László a tó nagyobb szeletének a tuskós helyeit mutatta be, második videójában a Csapói Holt-Tiszának és a Kis-Tiszának nevezett részt járta be a Poroszlói-medencén belül. Azért, hogy ne csak a tapasztalt vízen közlekedők ismerjék fel a környéket, a fotókat feliratozta. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek