Természetfilmbe illő jelenetnek játszódtak le Győr belvárosában

A különleges esetnek Krizsán Csaba volt szemtanúja. Végignézte, ahogyan egy karvaly egy galambot vesz üldözőbe, mely sikertelenül próbál menekülni előle. A férfi fotókat is készített a jelenetről, de elmondása szerint megrázták a látottak. 

A karvaly gyorsan lecsapott az áldozatáraForrás: Krizsán Csaba/kisalfold.hu

A különleges eset kapcsán a kisalfold. hu cikkében megkereste Kisteleki Gergely hivatásos solymászt, aki elmondta, hogy a felvételen egy tojó karvaly látható, mely a tollmaradványokból ítélve egy balkáni gerlét fogott meg. A galamb nagyjából a ragadozó egynapi élelemszükségletét fedezi.

"Télen kifejezetten jellemző, hogy behúzódnak a házak közé a karvalyok. Ennek két oka is van. Itt kedvezőbb számukra a mikroklíma, mint a fészkelőterületükön, másrészt pedig a madáretetők a karvalyok számára is terülj, terülj asztalkámat jelentenek" – mondta Kisteleki Gergely. "Attól viszont egyáltalán nem kell tartani, hogy kis testű kutyára lecsapjon egy ragadozó madár" – tette hozzá.

A szakember szerint a karvalyok mindig a beteg, legyengült egyedeket szemelik ki, így kifejezetten hasznos a jelenlétük. Ha nem fognák meg ezeket a madarakat, akkor azok megfertőznék a még egészséges galambokat, gerléket, más kismadarakat is. Mint hozzátette, a ragadozó madaraknak szükséges táplálékmennyiség miatt nem kell aggódni, mert emiatt nem csökken a madarak állománya.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek