Tároljuk borainkat megfelelően, használjunk borhűtőt!

Akik nem tartoznak a nagy borfogyasztók közé, azok biztos tapasztalták már, hogy az ajándékba kapott borok, amelyeket valamelyik polcon őrizgetett, egy idő után már nem alkalmasak a fogyasztásra.  Azonban az igazi borkedvelők és szakértők tudják, hogy nem elegendő csupán kiválasztani a jó és minőséges borokat, a tárolásukkal is foglalkozni kell. A borok raktározására a legmegfelelőbb környezet a borospince, ahol megfelelő a hőmérséklet, tökéletes a páratartalom és fényviszonyok is megfelelnek. Italaink valódi minőségét csak akkor tudjuk megőrizni, ha ezeket a körülményeket próbáljuk nekik megadni.

Forrás: emag.hu

Mitévő legyen egy borkedvelő vagy borgyűjtő, ha nem rendelkezik pincével, de mégis biztos helyen szeretné tárolni a palackba zárt italait? Szerencsére erre is létezik már egy igen elegáns megoldás, és ez a borhűtő. Ez a készülék képes olyan környezetet biztosítani a borok számára, mintha azok egy borász pincéjében lennének. Ez azért fontos, mert csak így tudjuk hosszú ideig megőrizni italaink valódi ízvilágát, zamatát és minőségét. Ezek igen praktikus berendezések, amelyekben nyugodtan tárolhatjuk értékes borainkat.

A bor egy igazán érzékeny ital. Nyilván sokan tapasztalták már, hogy nem mindegy, hogy hol őrizgetjük őket. Érzékenyek a hőmérsékletre, a fényre és a páratartalomra is. Ha túl hidegen van, az sem jó, ha túl melegen, az sem, hiszen rohamosan csökken a minősége. Emiatt nem csak az otthoni tárolásra kell odafigyelni, hanem arra is, hogy hol vásároljuk. Különösen a nagy hőségekben érdemes olyan helyen bort választani, ahol klímaberendezés is van. Felmerül bennünk a kérdés, hogy miért nem tárolhatjuk borainkat egyszerűen csak a hűtőben. A válasz egyszerű, hiszen ez túl hideg környezetet biztosítana neki. A túl alacsony hőmérséklet esetében nem érezhetők úgy az aromák, így annak valódi értékei elvesznek. Természetesen rövidebb ideig nem éri károsodás, azonban, ha hosszabb ideig tároljuk túl alacsony hőmérsékleten, akkor végleg elveszítheti jellegzetes aromáját.

A borhűtők speciális hűtőszekrények, amelyek ideális környezetet tudnak biztosítani féltve őrzött borainknak. Ez a készülék 7 és 18 °C közötti hőfokra állítható, ami tökéletes hőmérséklet italaink tárolására. A borhűtőkön belül különböző hűtési zónák vannak, amik azért hasznosak, mert igény szerint ki tudjuk választani a tárolási és a szervírozási hőmérsékletet.

Ahogy erről már volt is szó, a páratartalomnak is fontos szerepe van a bor tárolásában. Ez azért lényeges, mert ha túl száraz a levegő, akkor a parafa dugó kiszáradhat. Ennek következtében a levegő a palackba jut, ami beindítja a kémiai és biológiai folyamatokat. Ha túl magas a páratartalom, az különösebben nem árt a bornak, azonban a palackok címkéit károsítja. Ez esztétikai hiba csupán, de ha módunkban áll, akkor érdemes ezt is elkerülni. A megfelelő páratartalom 50 és 70% között mozog. Ha nem rendelkezünk borospincével, akkor ezt csak a borhűtők tuják biztosítani.

A hőmérsékleten és a páratartalom mellett, az erős fénynek és az UV sugárzásnak is negatív hatása van borainkra. Ezek hatására olyan vegyületek képződnek az italban, melyek tönkre teszik annak struktúráját és a színében is kárt tesznek. Különböző oxidációs reakciókat indítanak be. A vörösborok színes palackja egy bizonyos ideig védelmet jelent, de hosszú távra ez kevés. A borhűtők esetében ez a probléma is orvosolva van, hiszen ajtójuk tömör, amely UV szűrős sötétített üveggel van ellátva. Ennek ellenére mégis ajánlott olyan helyet találni számára a lakásban, amely nincs kitéve a közvetlen napsütésnek. A borhűtő előnye még, hogy szagmentes környezetet biztosít borainknak. A parafa dugón keresztül, ha hagyományos hűtőben őrizzük, egy idő után az ételek szaga bekerül a palackba, amit aztán a bor is magába zár.

A borhűtő egy kitűnő megoldás azoknak, akik igazi borrajongók, és megfelelő környezetet szeretnének biztosítani a palackokba töltött italaiknak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek