Ez a három ódon magyar kastély új tulajdonosát keresi

Korábban már írtunk arról, hogy eladó a kéthelyi Hunyady-kastély, most pedig arról érkeztek hírek, hogy egy másik somogyi kastélytól, a szőlősgyöröki Jankovich-kúriától is megválna a tulajdonos, a Fővárosi Önkormányzat. Mindkét épület műemléki védettség alatt áll és évek óta üres. A szőlősgyöröki Jankovich-kastélynál óriási eladótábla hívja fel a figyelmet arra, hogy az épület új tulajdonosát keresi. A portáson és kutyáján kívül nem látni az ingatlan területén senkit, huszonöt éve az utolsó táborozók is elhagyták a kastélyt.

A szőlősgyöröki Jankovich-kastélyForrás: BFVK Zrt/ingatlan.jofogas.hu

"Az '50-es években a helyi tanácstól a fővárosi önkormányzat tulajdonába került a kastély, ahol korábban gyermekotthon működött" – mondta el Klotz Péter, Szőlősgyörök polgármestere a sonline.hu-nak. "1997-ben tartottak itt utoljára táborokat. A 17 hektárnyi területen található iskolaépület, foci- és kézilabdapálya, kápolna, valamint szabadtéri színház. A kastélypark fái védettek - tette hozzá. A pályázati felhívás szerint a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő kastélyért 327 millió forint plusz áfát kérnek. Az ingatlan hirdetése a Jófogáson is megtekinthető.

A szőlősgyöröki Jankovich-kastély és parkja

A község belterületén 17 hektár területű angolparkban áll az L-alaprajzú nemesi kúria. Az 1752-ben épült, barokk stílusú épületrészben nyolc csehsüveg-boltozatos helyiség található, háromban eredeti stukkódíszekkel. A folyosó hasonlóképpen boltozott, kehlheimi padlózattal.


Az épületet 1853-54-ben bővítették az északi szárnnyal, romantikus stílusban. A földszintes, két és fél traktusos épületszárnyat dél felé nyíló középrizalit tagolja, emeleti helyiségekkel, fedett kocsifelhajtóval. Belső terében hasonlóképpen csehsüveg-boltozatos helyiségek találhatók, a folyosón nyolcszögletes kőlapokból és négyszögletes vörösmészkő lapokból áll a padlózat.


Külön értéke az épületnek a nyugati szárny déli végfalába befalazott XV. századi márvány sírkő töredéke, mely egyelőre azonosítatlan címert ábrázol.


Az eredetileg 23 hektáros parkban kiemelkedő dombon áll a család 1891-ben épült mauzóleuma. A kastélypark értékes növényzetéről az 1990-es években részletes dokumentáció készült. A műemlékileg védett épületrész ÉNy-i és DNy-i sarkához 1963-ban építettek toldalékokat. A parkban álló kétszintes iskolaépület és a kapu mellett található földszintes épület az 1963-ban épült toldalékokkal együtt nem képvisel védendő értéket.


A kastély és parkja 1949 óta védett műemlék, törzsszáma jelenleg 4447. Régiségénél és jelentőségénél fogva a település legértékesebb ingatlana, mely 15 éve üresen áll, és a leromlás, pusztulás jelei a gondos őrzés dacára már megjelentek - olvasható a somogyiertekek.hu oldalán.

Ugyanitt megtaláljuk a tordasi Sajnovics-kastélyt is, melyet "földművesnek minősülő belföldi vagy tagállami természetes személy részére" hirdetnek. A telekterület 54 145 négyzetméter, az ingatlan induló ára 304 millió 800 ezer forint. Mint a bfvk.hu-n olvasható, az összközműves ingatlan részét képezi 33 702 négyzetméternyi erdő és 20 443 négyzetméternyi kastélykert. Maga a kastély épülete 2 517 négyzetméter alapterületű, és pinceszint + földszint + tetőtér tartozik hozzá.

A tordasi Sajnovics-kastélyForrás: Adam Harangozó/commons.wikimedia.org

Az ingatlant egyik oldaláról a Szent László-patak határolja. A hatalmas angolpark fáinak egy részét még 1945 után kivágták, a kert megmaradt része parkként, illetve erdőként funkcionál. A mai kastély elődjének tekinthető kúria építtetője, 1692-ben, a tordasi kálozi Sajnovics Mátyás volt. 1875. november 29-én Dreher Antal vette meg az uradalmat. A kastélyt közvetlenül a megvásárlása után építette át a ma is látható romantikus és eklektikus stílusra, a Tudor-kor formaelemeinek felhasználásával. Belsejében a díszterem ekkor kapott faburkolatot, mennyezete kazettás borítást. A II. világháború után szociális otthonná építették át a kastélyt, ami 2006-ig működött az épületben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek