Egy hatalmas harkály, a 2022 év madara díszeleg Szegeden

Szeged legújabb természetvédelmi akciója, amit a Mondolo Egyesület és aSzegedi Távfűtő Kft. közösen índított az útjára, a hazai harkályfajok védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet. És teszi ezt úgy, hogy a járókelőknek hatalmas és színes falfestményeken mutatja be a 2022 év madarát, a kulcsdajok közé tartozó zöld küllőt. 

2022 év madara, a zöld küllőForrás: Bogdan Korosi / @wearemondolo / Facebook.com

A Retek utcai fűtőmű falán látható falfestmény a „küllős fűtőmű" nevet kapta, és a hazai harkályfajok fontosságára irányítja a reflektorfényt, hiszen e fajcsoport képviselői mind kulcsfajok. Ez a kifejezés azt a fontos munkát takarja, amit például a kis fakopáncs, a fekete harkály, a zöld küllő, vagy éppen a nyaktekercs végez, vagyis hogy az általuk készített oduk, más fajok számára is költő- és búvóhelyet biztosítanak.

A „küllős fűtőmű" falfestményt a Muralpaint falfestő csapata készítette egy több mint 200 négyzetméteres felületre. Marton Ákos és Vinkó Leó korábban molnár fecskés, sünös és méhlegelős festményekkel is díszítette a várost.

De ahogy a Mondolo Egyesület Facebook-oldalán is írták, a festmény nem egyszerűen csak egy festmény. A csapat előző természetvédelmi street art projektjeikhez hasonlóan itt is QR-kódos ismeretterjesztő táblával látták el az alkotást, ami egy környezeti nevelés céljából létrehozott weboldalra, az urbanology.hu-ra vezeti át az érdeklődőket és az amatőr harkályvédőket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek