Félénk nagymacska érkezett a Szegedi Vadasparkba

Kevesen gondolják, hogy az állatkerti állatok közül talán az amúgy méltán félelmetes nagymacskák azok, amelyek általában a legfélénkebbek egy költözés után. Hosszú ideig tart ugyanis, mire megszokják, és otthonnak érzik az új helyüket.

A nagymacslák nem szeretnek költözködni, így a Szegedi Vadaspark új lakójának is egy kis idő kell, mire megszokja új környezetétForrás: Lajos Endredi/Lajos Endredi/szegedi Vadaspark/Facebook

Saian, a francia Thoiry állatkertjéből érkezett fiatal, mindössze másfél éves észak-kínai leopárd is még óvatosan közlekedik új kifutójában a Szegedi Vadasparkban, és időnként előfordul, hogy nem is jön elő zárt elkülönítőjéből. Azonban napról napra egyre bátrabb, így most már a látogatók is nagyobb bizonyossággal figyelhetik meg az egyik legritkább párduc-alfajt, számolt be a hírről közösségi oldalán a Szegedi Vadaspark. 

Az észak-kínai leopárdból természetes élőhelyén - az orosz Távol-Keleten és Kína északi részén - ötszáznál is kevesebb egyed él.  

Az európai állatkertek fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartják, jelenleg a kontinens állatkertjeiben mindössze 39 egyed él. Szegeden 2009 óta mutatják be a fajt, de miután a legutóbbi, már nagyon idős leopárd elpusztult, hónapokig üresen állt a kifutó. A tervek szerint a közelmúltban érkezett fiatal nőstényhez majd csatlakozni fog egy hím is, hogy szaporítani tudják a ritka alfajt, írja az MTI.

A hatalmas állat mindent levadászik, ami mozog

A párducnak több alfaja is van, amelyek közül egyesek a kihalás szélére kerültek, elsősorban az életterük és a vadászható zsákmányállatok számának csökkenése, az emberekkel való konfliktusok növekedése és az orvvadászat miatt.


Az észak-kínai párduc vagy leopárd az Afrikában és Ázsiában honos párduc egyik legészakabbra élő és legnagyobb termetű alfaja. Testhossza 140-160, marmagassága 80-90 centiméter, tömege 32-90 kilogramm. Szőrzete is jóval vastagabb, mint a délebbre előforduló alfajoké.


Fő zsákmányának általában a különböző szarvasfélék számítanak, de elejtik a vaddisznókat, nyulakat, borzokat és a madarakat is. Más leopárdokhoz hasonlóan magányosan élnek, leszámítva az utódjukat nevelő nőstényeket.

 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek