Kék színű állat bukkant fel Erdőbénye térségében

2021 november 10-én az Erdőbénye határában lévő Hollós-tetőn lettek figyelmesek a Kárpátok bennszülött állatfajainak egyikére, a kék meztelencsiga egy példányára  – írta ki  Serfőző József természetvédelmi őrkerület-vezető, az Aggteleki Nemzeti Park Facebook oldalán. Nézzék csak!

A kárpáti kék meztelencsiga (Bielzia coerulans) ködös időben mozgott az avarban annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben már fagyok voltak a területen. Ez azért furcsa, mert többnyire május és szeptember között lehet vele találkozni, télre hibernálódik. 

A nagy termetű csupaszcsigát 1851-ben írta le Michael Bielz erdélyi szász természettudósForrás: Branislav Turčina/Wikipedia

Az ANPI működési területén belül a Zempléni-hegységben, a Gömör-Tornai-karszton és a Long-erdő Természetvédelmi Területen ismertek a faj előfordulásai. Átlagosan 10-12 centiméter hosszúra nő, de láttak már 20 centis hosszúságú egyedeket is. Az állatok színe többnyire türkizkék, de a fehérestől a sötétkékig sokféle árnyalatban előfordulhatnak a kifejlett állatok, míg a fiatal példányok mézsárgák. A A kárpáti kék meztelencsiga védett állatfaj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 5000 forint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek