Titokzatos szobrokra bukkant egy kiránduló egy balatoni erdőben

Nagyon elcsodálkozhatott az az erdőjáró, aki a Zala folyótól délre, Balatonszentgyörgy területén kirándult. A lelkes természetjáró ugyanis elrejtett szobrokat talált, szám szerint ötöt – olvasható a kapsosvári Rippl-Rónai Múzeum weboldalán.

A szobrok elhagyatottan álltak az erdőbenForrás: smmi.hu

Egyelőre senki nem tudja, ki, és miért rejtette el a szobrokat, a művek útja mindenesetre az erdőből egyenesen a múzeumig vezetett a Marcali Rendőrkapitányság közreműködésével. A múzeum munkatársai neki is kezdtek a szobrok dokumentálásának.

A műalkotásokat a rendőrség a kaposvári múzeumba szállítottaForrás: smmi.hu

Az intézmény egyébként felújítási munkálatok miatt egyébként bizonytalan ideig részlegesen zárva tart, de kiállításai ide kattintva virtuálisan megtekinthetők.

Időnként néhány szerencsés kiránduló egészen érdekes, értékes felfedezést tesz anélkül, hogy szándékában állna - csak éppen jó időben, jó helyen jár. 2020 júliusában például egy 12 éves fiú élete felfedezését tette, amikor egy 69 millió éves dinoszaurusz-csontvázat talált. Az amatőr paleontológus az édesapjával Alberta egy kövületekben gazdag részén, Kanadában túrázott, amikor a sziklából kiemelkedő csontokat észrevette.

Kevésbé értékes, ám annál meglepőbb dolgot talált egy Ashley Cooper nevű fotóművész Északnyugat-Anglia egyik erdejében, a Lake District nevű kirándulóhelyen: egy titokzatos, két főre megterített asztalt, ami mintegy 90 méter távolságra volt az ösvénytől, és valószínűleg egy romantikázó pár hagyhatott ott.  Tavaly egy 33 éves férfit is óriási szerencse ért: az Arkansas Crater of Diamonds Állami Parkban megtalálta a park történetének második legnagyobb gyémántját, így az első sokk után gazdagon térhetett haza.

Egy norvég házaspárnak még csak ki sem kellett mozdulnia az otthonából, hogy értékes történelmi leletre bukkanjon. Egyszerűen csak egy lakásfelújításba kellett kezdenie a Seivågban található családi házban, ahol szokatlan alakú köveket, egy vasból készült fejszefejet és néhány egyéb fémtárgyat talált a felbonott padlózat alatt. A szakértők szerint valószínűleg a norvég vaskorból származó viking sírra bukkantak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek