Ritka vendég bukkant fel Dévaványa környékén

A dél-alföldi tájakon meglehetősen ritkán láthatunk szirti sasokat, a napokban azonban felbukkant egy fiatal példány a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park weboldalán.

Manapság nagyon leszűkült a szirti sasok élőhelye - illusztrációForrás: Tony Hisgett/Wikipedia

Magyarországon csak a Zempléni-hegységben költenek szirti sasok, ott is mindössze két pár. Kóborló példányok azonban az alföldi tájakat is meglátogatják, jellemzően a tavaszi és az őszi időszakban. Ritkán, de előfordul, hogy a telet is itt tölti egy-egy madár. Az ezredforduló tájékán költési kísérlet is volt Szeghalom térségében, de sajnos nem járt eredménnyel.

Azt nem lehet tudni, hogy a most megfigyelt példány a Zempléni-hegységből, vagy a határ túloldalán fekvő Bihari-hegységből, esetleg a Kárpátokból érkezett-e. 

Ezt a ragadozó madarat angolul Golden Eagle-nek nevezik, mert öregkorára a fején és nyakának egy részén aranyszínűre változik a tollazata. Magyarországon a faj fokozottan védett. A KMNP Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén legutóbb négy évvel ezelőtt, 2017 októberében figyeltek meg kóborló szirti sast.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek