Muzsikál és fényjátékban úszik Sóstógyógyfürdő legújabb szökőkútja

Hétfő este mutatták be a sajtó képviselőinek Sóstógyógyfürdő új látványosságát, a közel 500 négyzetméter vízfelületű szökőkutat, amely tematizált hang- és fényeffektekkel kiegészített vízjátékot mutat be. A szökőkút Európában is ritkán látott, dinamikus vízképet képes megjeleníteni – írja cikkében a Szon.hu, amely egy videót is készített róla.

A medencébe összesen 93 víz alatti, szivattyúval táplált fúvóka került, az ezekből kilépő vízsugár magasságát külön lehet szabályozni, és ezek együtt felelnek a látványos vízjátékért. A vezérlő az előre feltöltött zeneszám ritmusára képes a vízjátékot megjeleníteni.

A projekt keretében a Tófürdő bejárata előtt egy hosszanti csobogó is helyet kap majd, mely a már meglévő, de most a projekt keretében felújított szökőkutakat köti össze. Megújul a központi park és a víztorony előtti terület is, újraburkolják a Svájci Lak előtt található parkolót és sétányt, illetve újabb parkolóhelyeket alakítanak ki a Hunguest Hotel Sóstó előtti szakaszon.

Mindemellett kiépítik az öntözőhálózatot Sóstógyógyfürdő frekventált zöldfelületi részein, kerékpárkölcsönzőt és szervizpontot hoznak létre, három automata működésű, nyilvános WC-t telepítenek, és egy-egy trambulinparkot állítanak fel a Szódaház utca előtti játszóparkban és a Blaha Lujza sétány elején található játszótéren.

Nem mindenki örült a szökőkútnak

 "Az egész nyáron körbekerített munkaterületre nem lehetett belátni, de most, hogy kicsit megnyíltak a kapuk, látszik, nem vágtak ki annyi fát, és a szökőkút is kisebb területet foglal el, mint ahogy korábban gondoltuk" – fogalmaz cikkében a Szabolcsihír.hu szerzője utalva arra, hogy a szökőkút megépítése ellen komoly lakossági tiltakozás volt, főleg azért, mert a nyíregyháziak féltették a környékbeli fákat.

A Szon.hu cikke szerint azonban a projektnek a zöldfelület fejlesztés is része volt, ezért több mint 27 ezer négyzetméteren történt gyepesítés, elültettek 64 lombhullató fát, 16 örökzöld fát, 1879 cserjét és 503 évelő növényt. 

Forrás: Szabolcs Online / YouTube

A szökőkút próbaüzeme október 22-én, pénteken kezdődik, így 10 napon át tíztől este fél kilencig bárki megnézheti a település legújabb látványosságát, amely a jövő nyártól kezdi meg folyamatos működését.

Címlapfotó: Szabolcs Online / YouTube

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek