Kilenc program az ünnepi hétvégére az evezéstől a hajtányozásig

Vízre szállna még idén utoljára egy SUP-deszkán? Megnézné, hogyan festenek az eplényi lejtők ősszel? Inkább a Kőszegi-hegységben túrázna egy kiadósat? Vagy csak szívesebben töltené a nemzeti ünnepet az állatkertben korzózva, esetleg egy régi gőzmozdonyon utazva? A hétvégi programajánlónkban ezekhez mutatunk helyszíneket.

Szálljon SUP-ra még az idén utoljára!

Ajánlónkat egy utolsó vízre szállásra bátorító programmal kezdenénk, már csak azért is, mert szombaton tartja záró partiját a Tisza-tavi SUP Bázis. Erre az utolsó közös evezésre még azokat is várják, akiknek semmilyen felszerelése nincs, vagy esetleg pont az ősz kellős közepén próbálnák ki magukat a tó felszínén egy deszkán egyensúlyozva.

A poroszlói SUP BázisForrás: SUP BÁZIS / Facebook

A szezonzáró alkalomból a deszkát és az evezőt is ingyen lehet kihozni a bázis kölcsönzőjéből, persze a megfelelő öltözékről minden résztvevőnek magának kell gondoskodnia. 

Ugyanakkor nemcsak a vizen lesznek programok. Akik inkább a szárazföldön töltenék ezt a hétvégét, azok egy remek bográcsozásra számíthatnak sör, bor és víz társaságában, de a szervezők minden egyéb, közös fogyasztásra szánt ehető vagy iható elemózsiának is örülnek. A részvételi szándékot előre kell jelezni, amelyhez érdemes az esemény Facebook-oldalát böngészni.

Libegőzzön és kézműveskedjen Eplényben!

Bár még sokat kell aludni ahhoz, hogy idén először, hazai terepen is felcsatolhassuk a síléceket, mindenesetre elkezdhetünk hangolni a szezonra. A Síaréna Vibe Parkban ugyanis egyre több hófüggetlen programra lehet becsatlakozni. A napokban írtunk a parkot működtető megújult csapatról, akik egy ideje azon dolgoznak, hogy négyévszakossá alakítsák az eplényi lejtőket.

Az iskolás csoportok osztálykirándulás alkalmával ingyen libegőzhetnek!Forrás: Travelo

Ezért találták ki például a tematikus hétvégék sorozatát is, amelynek következő időpontja most szombatra esik. Ekkor tartják az őszi kézműves napot, ahol bárki kipróbálhatja kreativitását, hogy aztán egy őszi ajtókopogtatóval vagy egy jópofa lakásdekorral térjen haza.

Lehet majd gesztenyefigurákat készíteni, az animátoroktól lakásdíszítéshez ötleteket ellesni, de lesz forró tea és sültgesztenye is. A program ingyenes azoknak, akik egy érvényes libegő jegyet felmutatnak, és ha esetleg rossz idő miatt nem járna a libegő, akkor érdemes úgy készülni, hogy a kézműves foglalkozásért fejenként 1000 forintot kell majd fizetni a helyszínen.

Ingyen látogatható a szentendrei skanzen

A szentendrei skanzenbe látogatók szemei előtt a hétvége mindkét napján az 1956-os forradalom vidéken zajló eseményei elevenednek majd meg az ötvenes évek ruháiba öltözött színészek jelenetein keresztül. Például a Faddi háznál teherautón gyűjtenek majd élelmiszert és ruhát a budapesti forradalmároknak, az Ásványrárói háznál a mosonmagyaróvári vérengzés egyik falubeli áldozatának halála rázza fel a települést.

Október 23-án és 24-én az '56-os forradalom körüli időszak falusi mindennapjait és a tragikus események néhány vidéki epizódját elevenítik megForrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A Jánossomorjai háznál pedig az egy szál bőrönddel a határ felé igyekvő forradalmárokat és a jobb nyugati életben reménykedőket láthatják majd menekülni. De lesznek ismeretterjesztő előadások, szerveznek bringatúrát és kézműves programokat is.

Lehet majd rongybabát varrni, gyertyát mártani, svájcisapkát és krumplipuskát készíteni. A rendezvény ideje alatt a Határtalan Skanzen tematikus évhez kapcsolódó helyszínek és kiállítások is látogathatók. Belépőt október 23-án nem kell fizetni, a programokról részletesen itt olvashatnak.

Történelmi séta a lyukas zászlók nyomában

Erőszakos kollektivizálás, erőltetett iparosítás, békekölcsön, vezérkultusz, kirakatperek. De vajon mi jellemezte a mindennapokat a sztálinizmus korában Magyarországon, milyen események vezettek az 1956-os forradalomig? Hol végezték ki Rajk Lászlót, hol alakult meg a Petőfi Kör, miről írt '56 októberében a Nők Lapja, és vajon milyen volt a jampecdivat? – sorolja weboldalán egymás után a kérdéseket a Budapesti Sétákat szervező csapat, amelyekre következő, október 24-i vezetett sétájukon ígéretük szerint meg is adják a válaszokat.

Az egykori Kilián laktanya épülete a Ferenc körút és az Üllői út kereszteződésében, szemben a Corvin közzel, az 1956-os forradalom idején a később kivégzett Maléter Pál székhelyeForrás: Budapesti Séták

Aki kíváncsi arra, hogyan zajlott a Magyar Rádió ostroma, és hogy a Köztársaság téren milyen fatális tévedés vezetett a pártház feladásához, annak érdemes becsatlakozni A lyukas zászló nyomában című sétára. A 2,5 órás séta vasárnap 10 órakor a Nemzeti Múzeum elől indul, a részvételért felnőtteknek 3200, nyugdíjasoknak 2900, diákoknak 1590 forintot kell fizetni. A programról bővebben itt olvashatnak

A budai várban is a forradalom titkait ismerheti meg

A nemzeti ünnep alkalmából a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum ingyenesen látogatható, ráadásul október 23-án két tárlatvezetést is tartanak Az 1956-os forradalom titkai címmel. A kiállítás helyszíneit bejárva a forradalom hőseiről és hősnőiről mesélnek majd, miközben az is kiderül, hogy milyen titkai vannak még mindig a forradalomnak, és milyenek voltak a forradalmi mindennapok Budapesten.

Ráismernek? Ez a Nagy Lajos király útja 139. és 137. számú ház, jobbra a Bosnyák téri Páduai Szent Antal-templomForrás: Zajti Ferenc / Fortepan

A szombaton 14 és 16 órakor kezdődő tárlatvezetést Dr. Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató tartja, a programon való részvétel ingyenes, de regisztrációköteles. Jelentkezni az esemény Facebook-oldalán megadott linkeken lehet.

Kisvasutazzon a budai hegyekbe!

A budapesti Gyermekvasút az őszi szünetben is várja a kirándulókat: a vonatok mindennap közlekednek, most vasárnap pedig családi napot tartanak a hűvösvölgyi végállomáson. Lesz ugrálóvár, vonatszimulátor, KRESZ pálya, társasjáték sarok, alkotóház, kertivasút, a családi kvíz nyertesei pedig vasúttal kapcsolatos ajándékokra is számíthatnak. Az állomás aluljárójában pedig egy LEGO város várja a látogatókat működő közúti és vasúti járművekkel.

Nosztalgia motorvonat Hárshegy állomásonForrás: MÁV Zrt.

Október 23-án és 24-én nosztalgiavonatok is közlekednek, amelyek hosszabb szerelvényét a C50-es dízelmozdony és a lillafüredi motorkocsi húzza majd. De bármikor is indulnak a tanítási szünetben a budai hegyek közé, a kisvasút állomásaitól kényelmes sétával elérhető a Hárs-hegy, a János-hegy, Makkosmária, Normafa és Budakeszi környéke is, ahol aztán annyit sétálhatnak az őszi falevéltakaróban, amennyi csak jól esik.

Kiránduljon a Túrafalókkal!

Most pedig azokhoz szólunk, akiket a szíve és a lába egy jóval kiadósabb sétára húz. Nagyon szép kirándulásnak ígérkezik a Túrafalók Kőszegi-hegységbe szervezett túrája, amely talán most az őszi öltözékében a legmutatósabb. A geotúra vezetője, Dr. Szentes Szilárd lesz (vele készített interjúnkban megtudhatják, hogyan épített hobbijára családi vállalkozást – a szerk.), ő mesél majd arról, hogy alakult ki ez a hegység, milyen természeti és kulturális értékeket őriz, és ahogy programajánlójában figyelmeztet, "olykor maga az ördög, katonák, gyilkosok és meztelen csigák kísérnek majd az utunk során".

A Kőszegi-hegység minden évszakban gyönyörű, de ősszel a legszínesebbForrás: Szentes Szilárd / Túrafalók

A geotúra szombaton 10 órakor kezdődik, a csoport Bozsokról indul, majd az Írott-kő és Kalapos-kövek érintése után Bozsokra is tér vissza. Ez mintegy 14,5 kilométernyi sétát jelent, amelyet nagyjából 6 óra alatt fognak bejárni, és a bejárt terep magassági szintkülönbsége alapján inkább a gyakorlott túrázóknak javasoljuk a részvételt.  A szervezők felhívják a figyelmet, hogy mindenki túracipőben érkezzen, hátizsákjában élelemmel, itallal, esőkabáttal felszerelve, és legyen nála fejlámpa is. A blökit sem kell otthon hagyni, a túra ugyanis kutyabarát. A részvételi díj felnőtteknek 2000, gyerekeknek 1000 forint fejenként.

200 forintért az állatkertbe

Legalábbis a 14 alatti gyerekeket október 23-tól november 1-ig ezzel a jelképes árú, 200 forintos jeggyel engedik be a fővárosi állatkertbe. Az őszi szünet ideje alatt külön programokkal készül a park a családok számára. A főbejárattal szemben például a NÉBIH gazdijogsi programja várja mindazokat, akik fontosnak tartják a felelős állattartást. Hogy pontosan mit jelent a gazdijogsi, hogyan és hol lehet azt megszerezni, arról nemrég itt írtunk.

Október 28-án tartják az idei utolsó esti sétát az Állatkertben, ahol a látogatók beleshetnek a kulisszák mögé, és az is kiderül, hogyan gondozzák a zsiráfokatForrás: Fővárosi Állat- és Növénykert / Facebook

A külön programok az ünnepi hétvégével sem érnek véget, október 27-én és 28-án például a Pagony gyermekkönyv-kiadó állatkertes játékait lehet kipróbálni. Október 29-én pénteken pedig este 6-tól éjjel 11 óráig halloweeni hangulattal, boszorkánykonyhával, bátorságpróbával, tüzes produkciókkal és a szervezők ígérete szerint rémisztő állatokkal is várják a látogatókat.

Ingyen mehetnek a Vasúttörténeti Parkba

Az ünnepi eseménylistánk végéhez érve még egy családi programot ajánlunk, ezúttal azonban legfőképp a mozdonyok, régi vasúti szerelvények szerelmeseit megszólítva. A szombati ünnepnapon ugyanis a Vasúttörténeti Parkba is ingyen engedik be a látogatókat, ahol több interaktív programmal is várják az érdeklődőket. 

Szombaton az 1026-os mozdonyt is befűtikForrás: Magyar Vasúttörténeti Park / Facebook

Lehet majd kerti vasutazni, modellvasutazni és hajtányozni, felszállhatnak a Csajka sínautóra és a fenti képen látható 1026-os gőzmozdonyra, de akár a fordítókorongozást is kipróbálhatják. Minderről bővebben itt olvashatnak.

Bármerre is indulnak az országban ezen a hétvégén, sétáljanak egy kellemeset, töltsék tartalmasan a hétvégét, és öltözzenek rétegesen, mert bár napos, de hűvös, szeles időt jeleztek előre az időjósok. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek