Aláírásgyűjtés indult a harangjáték ellen egy Vas megyei községben

A Vas megyei Torony község templomában 2012 óta 8 és 20 óra között óránként, az időt jelző harangszó után szólal meg a harangjáték, mely 132-féle dallam közül általában mindig a liturgikus időszaknak megfelelőt játssza. A templom bejáratánál márványtábla őrzi az adományozók, a helyi agrárvállalkozó Rácz István és családja nevét, akik az egyházközségnek ajándékozták a harangjátékot - tudtuk meg a vaol.hu híréből.

A tornyi templomForrás: torony.hu

Néhány hete a helyi polgármester, Kovács György tudomására jutott, hogy a faluban aláírásgyűjtés kezdődött annak érdekében, hogy a harangjátékot szüntessék meg. Néhány lakos Székely János megyés püspökhoz fordult, mert szerintük túl hangos a harangjáték, és zavarja a templom közelében élőket a pihenésben - derül ki a torony.hu cikkéből.

Azt szeretnék, ha kompromisszum születne a harangjáték ügyében, és csak naponta kétszer-háromszor szólna, vasárnap pedig egyáltalán nem. Olyan lakos is volt, aki a vaol.hu-nak elmondta, a harangjáték miatt nem sikerült eladnia a házát. A falu plébánosa, Haller László viszont jelenleg nem szeretne változtatni sem a harangjáték gyakoriságán, sem a hangerején.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek