Szögesdrótba gabalyodott, nagytestű baglyot mentettek Dévaványán

Lakossági bejelentés alapján találtak rá a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Dévaványa északi határán egy szögesdrótba gabalyodott, nagytestű bagolyra. Mint kiderült, egy uhu a bajba került madár, és bal szárnyának felső bőrredőjébe egy szögesdrót-tüske akadt. A szárnya súlyosan megsérült, ezért röpképtelenné vált - olvasható a nemzeti park honlapján.

Az igazgatóság munkatársai az elsődleges gyógykezelések után egy lábadozó helyiségbe vitték a sérült baglyot, és bíznak benne, hogy állapota a gondos ápolás mellett hamarosan javulni fog, újra röpképes lesz, és szabadon engedhetik ugyanazon a területen, ahol rátaláltak.

Az uhu hazánk legnagyobb méretű bagolyfaja, narancssárga szemekkel, tollfülekkel, erős lábakkal, melyek végig tollasak.

Magassága 60-75 centiméter, szárnyfesztávolsága 160-188 centiméter. Kis számban költ Magyarországon, elsősorban a középhegységek kőbányáiban, sziklafalain. Érdekesség, hogy az elmúlt évtizedben egyre inkább a síkvidéki tájak felé húzódnak, így már a Jászságban is megtalálták a költőhelyeit, általában nagy fák tövébe rakják le a tojásaikat.

Uhu - illusztrációForrás: wikipédia / Készítette: Készítette: Oelwein

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén egyelőre még nem sikerült költést regisztrálni. Szórványos előfordulásai vannak a fajnak, de inkább az őszi-téli időszakban. Ez általában fiatal madarak elmozdulását jelenti olyan területre, ahol nagy számban élnek zsákmányállataik, azaz patkányok, eurázsiai sünök, illetve nyulak. A nemzeti park évi 3-4 előfordulást regisztrált az utóbbi években.

Tegnap este furcsa módon Tiszafüred belvárosában is épp egy sérült uhu-t találtak, ami nemcsak az egybeesés miatt különös, hanem azért is, mert, mint a Hortobágyi Madárpark Facebook-oldalán írja, az uhu írtózik az emberektől, az infrastruktúrától. A madár jobb szárnyán a csukló ízületnél a bőr lehorzsolódott, a sebet pedig beköpték a legyek. Nem tudják, hogy a sérülést hogy szerezte, de a szakemberek ellátták, hámosító kenőccsel kezelték, és zselés tapasszal fedték.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek