18. századi börtöncellára bukkantak Veszprémben

Az ítélkezési szünet ideje alatt, július végén kezdődött el a Veszprémi Törvényszék udvarának felújítása. A régi aszfalt és beton eltávolításakor a szakemberek egy hat méter mély krátert találtak, amelynek az alján egy pincebejárat volt. A törvényszék munkatársai értesítették az örökségvédelmi hatóságot, majd a Laczkó Dezső Múzeum szakemberei megkezdték a fellelt helyiség vizsgálatát. 

A megtalált cellaForrás: Pesthy Márton/Napló

Régészeti korú leletek nem kerültek elő a feltáráskor, de a megtalált pince abból a szempontból mégis jelentős, hogy a várhegy teljes metszete látható benne, és így beazonosíthattuk, hol húzódott a középkori várfal, mondta el Pátkai Ádám, a Laczkó Dezső Múzeum régésze a likebalaton.hu-nak. A vár ma ismert formája ugyanis többszöri szélesítés után alakult ki.

"A keskeny várhegyet a 18. században szélesítették mintegy négy méterrel a püspökök, a két fal közötti betöltésből 18. századi emlékek – kályhacsempe, kerámiamaradványok – kerültek elő"  – fogalmazott a régész. A cella bontásakor négy vöröshomokkőből készült faragványt is találtak, azt azonban egyelőre a szakemberek sem tudják, ezek mely épülethez tartoztak. A régész szerint az sem zárható ki, hogy a törvényszék helyén egykoron állt Mindenszentek prépostsági templomot díszítették.

A cellát vaslappal fedik le, a törvényszék udvarán pedig folytatódik a burkolatcsere. Az esetleges további kutatásra azonban később is lehetőség lesz, ugyanis a megtalált cellát egy keskeny akna köti össze a várbörtön mínusz első szintjével.

 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek