Plasztikkajak és kiállítás is készült a Tisza ártéri hulladékából

2019-ben minden korábbinál több uszadék és hulladék érkezett a Kiskörei Vízlépcsőhöz. A duzzasztómű felett kialakult hulladéktorlasz felülete elérte a 17 ezer négyzetmétert, vastagsága helyenként meghaladta a 3 métert.

A plasztikkajak teszteléseForrás: petkupa.hu

A helyzet felszámolása és hatékony kezelése érdekében fogott össze akkor a vízügyi, civil és vállalati oldal. Azóta folytatódott a folyamatos védekezés, a kitermelt hulladék nagymértékű újrahasznosítása és a rendszeres, nagyszabású takarításoknak köszönhetően teljesült a kitűzött cél, 80 tonna folyami hulladék eltávolítása a folyóból és árteréből.

A vízügy közreműködésének köszönhetően a Kiskörei Vízlépcső szomszédságában kiépült a PET Kupa első Folyómentő Központja, egy olyan közösségi tér és munkavégzésre alkalmas terület, ahol a hulladékkezelő és válogató infrastruktúrának köszönhetően, rendszeressé válhatott a hulladék gondos szétválogatása, újrahasznosításra való előkészítése. A kitermelt hulladék több mint fele hasznosult újra.

A program keretében, kizárólag a Tiszán összegyűjtött műanyag palackokból, úgynevezett másodlagos nyersanyagból készült el egy plasztikkajak, melyhez körülbelül 300 kg hulladékot kellett összeszedni a folyó árteréből, amiből 20 kg kajak alapanyagot, úgynevezett HDPE típusú műanyagot válogattak ki. Több száz óra önkéntes munkába került, míg a szorgos kezek összegyűjtötték, átválogatták, mosták, majd ledarálták a hulladékot - olvasható a petkupa.hu oldalon, ahol a projektekről bővebb információk is találhatók.

Mint Facebook-oldalukon hírül adják, a Hulladékmentes Tisza program záróakkordjaként megnyílt a PET Kupa fotókiállítása, melyből az elmúlt 2 év hulladékgyűjtése és hasznosítása és a Plasztikkajak története is megismerhető. Emellett tárlat nyílt a Tiszából kihalászott hulladékokból is. A kiállítások Kiskörén, a Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság - Kötivizig központjának legfelső emeletén megtekinthetők.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek