Az újonnan megjelent farkasoknak, medvéknek és hiúzoknak szentelt fesztivált rendeznek Aggteleken

Egyre több hír számol be arról, hogy a farkasok, a medvék és a hiúzok visszatértek az Északi-Középhegység erdeibe, ezért újra el kell sajátítanunk az együttéléshez szükséges tudást. Ebben szeretne segítséget nyújtani Aggteleken a Falka Napok, írja a fesztivál egy sajtóközleményben.

HiúzForrás: milesz/217 images/Pixabay

Az augusztus 2-8. között megrendezett természetismereti fesztivál ingyenesen látogatható. Előadásokkal, filmvetítésekkel, a régió természeti értékeit bemutató sétákkal és gyerekprogramokkal várják a látogatókat határon innen és túlról.

A három őshonos nagyragadozónk – a farkas, a medve és a hiúz – egykor nagyobb számban volt jelen hazánk területén, de a folyamatos üldöztetés hatására számuk megfogyatkozott, és a térségben élők is elszoktak a jelenlétüktől. Ahhoz, hogy ezek állatok a jövőben is megtalálják a helyüket erdeinkben, és az itt élők is megtalálják a számításaikat, újra el kell sajátítani az együttéléshez szükséges tudást. Ebben szeretne segítséget nyújtani a térségben élőknek és az oda látogató turistáknak a Falka Napok.

A községi könyvtárban szombaton és vasárnap Aggtelek és környéke növény- és állatvilágáról, geológiájáról, a nagyragadozókról és prédafajaikról hallgathatunk előadásokat, a szomszédos moziban pedig természetfilmek szórakoztatják az érdeklődőket. Látható lesz többek között a többszörös díjnyertes Szolgalelkű óriások, Mátai András és Csapó András dokumentumfilmje, és az idén bemutatott Amiről a fák suttognak című film, Takács Rita és Vidos Erik Dániel alkotása. A vetítések után közönségtalálkozókra is sor kerül.

FarkasForrás: colfelly/28 images/pixabay

Természetismereti séták is lesznek, amelyeken megismerkedhetünk az Aggtelek környéki erdőkkel, az ott élő növény- és állatvilággal, de szarvasgomba keresési bemutatón, természetmerülésen és kisemlős csapdázáson is részt vehetnek.

A gyerekeket a Miskolci Csodamalom Bábszínház, mesemondó, arcfestő, ugrálóvár és természetismereti játékok várják a színpadnál és a WWF, a CEEWeb Hungary, a Fehérkereszt Állatvédő Liga, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Jane Goodall Intézet és a Hermann Ottó Intézet sátrainál. A fesztiválon helyi termelők és kézművesek portékái is várják a látogatókat. Szombat este a jó hangulatról a szlovákiai Varkocs és a hazai Sezlony együttes gondoskodik.

A fesztivál célja az is, hogy a helyi lakosok és gazdálkodók számára nemzeti parki szakemberek, állattartással és állatállomány-védelemmel foglalkozó szakemberek közreműködésével bemutasson olyan eszközöket és módszereket (pl. villanypásztor, nagytestű őrkutya), melyek segítségével hatékonyan védhetik meg állataikat a ragadozók esetleges támadásaitól.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek