Baranyában korábban sosem látott kék csőrű madár bukkant fel

A Magyar Madártani Egyesület Baranya Megyei Csoportja a közösségimédia-oldalán számolt be friss hírben arról, miszerint új madárfajra lettek figyelmesek Baranyában. Még június 9-én önkéntesek egy halcsontfarkú récét figyeltek meg a Sumonyi-halastónál. A hiteles adatok szerint ez a faj első példánya Baranya megyében.

A halcsontfarkú réce felbukkanása meglepte a szakembereket - illusztrációForrás: Annesov/Wikipedia

A halcsontfarkú réce általánosan elterjedt madárfaj Amerikában. Kanada déli részétől kezdve egészen a Tűzföldig előfordul. Angliába 1960-ban telepítették be, innentől kezdve Nyugat-Európa több országában is megjelent, ahol napjainkra önfenntartó fészkelő állományai is kialakultak. Magyarországra valószínűleg ezekből a populációkból származó példányok kóborolnak el.

A faj első hazai megfigyelése 1997 tavaszán a hortobágyi halastavon történt, azóta szinte minden évben szem elé került egy-egy példány. Előfordulása az utóbbi évtizedben egyre gyakoribbá vált. Terjeszkedése azonban nem kívánatos, mert könnyen kereszteződik a kékcsőrű récével, ami veszélyezteti e faj még fennmaradt európai populációit.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek