Izzasztó hőség vár ránk az utolsó júliusi héten

Megérkezett a Köpönyeg hétfő reggeli időjárás-előrejelzése, amit csak azok fognak helyeslően bólogatva értékelni, akik erre a hétre vették ki szabadságukat. Szinte alig szükséges napokra lebontani az időjárás alakulását, mert tulajdonképpen egész héten kíméletlen hőség vár ránk. Kedden például a többórás, forró napsütést csak kevés gomolyfelhő zavarja meg, amelyből csak egy-egy helyen alakulhat ki frissítő zápor vagy zivatar. És bár a délnyugati szél fokozatosan megélénkül, 32 és 37 Celsius fok közötti országos hőségre kell számítanunk.

Meddig tart még?Forrás: Jan Steiner / Pixabay

Szerdán is folytatódik a nyaralóidő sok napsütéssel, napközben a délnyugati, estétől pedig az északnyugati szél mozgathatja meg a levegőt, de aznap már 40 Celsius fokra kúsznak majd fel a hőmérők higanyszálai. Nem változik a helyzet csütörtökön sem, amikor perzselő, szinte teljes egészében zavartalan napsütésre van kilátás, eső sehol nem várható, és még a légmozgás is gyenge marad.

Az igen meleg strandidő péntek estig marad: napközben még a 32-40 fokos forrósággal kell megküzdenünk, de aztán estétől északnyugat felől már záporok, zivatarok érkezhetnek, és az északnyugati szél is megélénkül. Így aztán szombaton gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, felhőszakadás és akár jégeső is lehet. Az északnyugati szél egyre nagyobb területen erősödik meg, északnyugaton megszűnik a hőség, egyes helyeken 25-29, máshol még 30 Celsius fok felett valószínű a hőmérséklet csúcsértéke.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő reggeli veszélyjelzésében azt írja, hogy mivel ma többnyire 25 Celsius-fok fölött alakul a napi átlaghőmérséklet, az Alföldön és a Mezőföldön még a 27 fokot is meghaladhatja, ezért az ország nagy részére figyelmeztetéseket ad ki. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Somogy és Tolna megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Budapestre, Pest, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére pedig az elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az OMSZ orvosmeteorológiai jelentése szerint pedig bár jelenleg fronthatás nem terheli a szervezetünket, az átlagosnál melegebb idő tartós stresszérzetet okoz mindenkiben, de különösen a kisgyerekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára jóval nehezebb a plusz hőt leadni, mint a hideg ellen védekezve hőt termelni. Ezért fennáll a hőguta veszélye. 

Az egyetlen közeg, ahol a hőség elviselhetőForrás: Shutterstock / Készítette: Vera Petrunina

"Fontos figyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad. Érdemes a szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni, már 1-2 óra eltöltése egy klimatizált helyen is sokat segíthet" – tanácsolják az OMSZ oldalán.

Azoknak az olvasóinknak, akik most a hazai tavaink partján követnek minket, kellemes nyaralást, az extrém magas UV-sugárzásra tekintettel óvatos napfürdőzést kívánunk; mindenki másnak, különösen a szabadban dolgozóknak pedig kitartást egész hétre. Egy palack víz mindig legyen önöknél!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek