Vasárnap ingyen mehetnek a családok a Cifrapalotába, ahol Gábor Áron ágyúját is kiállították

Már csak vasárnapig látogatható a Lészen ágyú – Gábor Áron rézágyúja című kiállítás a kecskeméti  Cifrapalotában, de az utolsó napon, július 25-én a családokat ezúttal ingyen is beengedik. A kiállítás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékeit, a katonák személyes, különleges tárgyait, fegyvereket, ruhákat és zászlókat mutat be, de persze a tárlat főszereplője az egyetlen épségben fennmaradt rézágyú, amely még Gábor Áron öntödéjében készült. 

Kattintson a képre, galéria nyílik belőle!Forrás:  Szekeres Andrea / Travelo

A gyűjtemény a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum vándorkiállítása, amely a közismert katonadal, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc székely ágyúöntő hőséről, Gábor Áronról szól. A "Lészen ágyú" kezdetű legendás beszédét 1848. november 16-án tartotta, és el is nyerte ezzel a megbízást az ágyúöntésre. Irányítása alatt mintegy 70 löveg készült, amelyből csak egyetlen hiteles ágyúcső maradt fenn. Mégpedig ez:

Forrás:  Szekeres Andrea / Travelo

A most kiállított löveget 1906. augusztus 18-án találták meg vízvezeték-szerelés közben Kézdivásárhelyen, az egykori löveggyárnak is otthont adó Rudolf Kórház udvarán. Az ágyú 1923-ban Kézdivásárhelyről a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba került, majd a hetvenes évek elején a Román Nemzeti Történeti Múzeumba szállították.

Deák Ferenc 1854-ig pipázott, a legendák szerint gazdag pipagyűjteménye voltForrás: Szekeres Andrea / Travelo

A székely ereklye végül 2010-ben került vissza a Székely Nemzeti Múzeumba, ahol 2011. március 15-től állandó kiállításon volt látható. Július elején azonban mi már Kecskeméten jártuk végig a kiállítást, hoztunk is néhány képet róla, olvasóink azonban vasárnapig ugyan nem felvirágozva, de teljes valóságában megszemlélhetik.

Az asztalt Gábor Áron a keresztkomájának, Merza Zakariás kereskedőnek készítette ajándékba, akinek lányát később Gábor Antal vette feleségülForrás: Szekeres Andrea / Travelo

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek