Méhecskéknek építettek hotelt Budakeszi közelében

 

 

 

 

A fenntarthatóság és a fajgazdagság érdekében a Fiskars finanszírozásával 200 őshonos, virágzó fát és ugyanennyi cserjét ültetett el a Pilisi Parkerdő Budakeszi közelében, illetve két méhecskehotelt és két kaptárt is kihelyeztek, tájékoztatta szerkesztőségünket a parkerdő szóvivője.

A projekt tájékoztató táblája a Budakeszi erdőbenForrás: Pilisi Parkerdő

 A rovarvilág szegényedése, ezen belül a méhek számának jelentős csökkenése már évtizedek óta tartó folyamat. A méhek legfontosabb ökológiai feladata és funkciója a növények és fák beporzása, ezzel járulnak hozzá a növényvilág és végső soron a földi élet fenntartásához.
Ahogy Albert Einstein is megfogalmazta: a méhek kipusztulását az emberiség csak négy évvel élné túl.

A közlemény szerint a kezdeményezés olyan erdőkezelésre mutat példát, ahol a méhek és más beporzó rovarok életlehetőségei javulnak. A kiválasztott erdőterületen már jelenleg is folyik az a program, amelyet a Parkerdő indított annak érdekében, hogy a méhek jelenlétének biztosításával növelje a fajgazdaságot. A több mint fél évszázada ide telepített, ám a 2014-es jégkár miatt erősen megritkult, homogén feketefenyő-állományt az erdészet céltudatos munkájával csertölgy, molyhos tölgy és mezei szil, korai és mezei juhar, virágos kőris és barkóca berkenye fák csemetéivel gazdagítja, alakítja át.

Virágzó galagonyaForrás: Pilisi Parkerdő

Mellettük kap helyet a most elültetett több száz virágzó, a méhek számára fontos fa- illetve cserjefaj is, melyek között megtalálható a kislevelű hárs, a sajmeggy, a galagonya és a vadkörte is. Az így kialakuló, rendkívül változatos, fenyő és lombos fajok alkotta elegyes erdő jobb lehetőséget biztosít a méhek megélhetéséhez. A méhek az erdő fenntartásában is fontos szerepet játszanak, számos fafaj, így például az erdei gyümölcsök beporzásában. A kihelyezett méhecskehotelek és kaptárak ezt a folyamatot támogatják, teszik színessé és fenntarthatóvá ebben a főváros szomszédságában található erdőben.

MéhkaptárForrás: Pilisi Parkerdő

„Az egészséges erdei ökoszisztémának feltétele és része a méhek jelenléte, értékes munkássága. Az erdőket érő különféle negatív hatások, mint amilyen a klímaváltozás vagy más civilizációs ártalmak, felborítják az erdők ökoszisztémájának egyensúlyát, és ezt az egyensúlyt, ahol lehet, nekünk, embereknek lehetőségünk és kötelességünk újra megteremteni. Erre jó példa ez a program" – idézi a közlemény Dr. Csépányi Pétert, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettesét.

MéhecskehotelForrás: Pilisi Parkerdő

 A kezdeményezés szervesen illeszkedik a Fiskars „Váljunk méhmentővé!" nemzetközi kampányához. „Mindenki, aki részt vesz a projektben, számít. Méhbarát növényeket tavasztól nyárig lehet ültetni. Nem feltétlenül kell kert hozzá, sokat tehetünk a rovarokért a teraszunkon, vagy akár az ablakpárkányunkon is. A megfelelő növényekkel és eszközökkel nagy változást érhetünk el mi is" – mondta Barbara Rossmann, a kertészeti eszközöket is forgalmazó finn Fiskars cég regionális programigazgatója.

Az erdei ökoszisztéma egyensúlyának fennmaradását célzó erdőfejlesztést a Pilisi Parkerdő a Budakeszi és Páty között található erdőterületen végezte el, a munkálatokat május 15-én befejezték.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek