Hazánkban korábban még sosem látott madarat fotóztak

Trombitás sivatagipintyet találtak Akasztó mellett, egészen pontosan Bárdos Tibor madarász bukkant rá, aki egy gyönyörű fotón is megörökítette különlegesen ritka élményét. Ez a madárfaj igazi ritkaságnak számít Közép-Európában, itthon korábban még sosem észleltek ilyen madarat – olvasható a Birding Hungary Facebook-oldalán található bejegyzésben.

A CENWEB: Vadon & irodalom YouTube-csatornájának legfrissebb videója szerint a trombitás sivatagipintyet az utóbbi napok viharos déli széláramlatai sodorhatták hazánkba. A madarászok például ezért figyelik folyamatosan a meteorológiai frontokat, amelyek ilyen madárritkaságokat terelhetnek az országuk térségébe.

Ennek a madárnak az őshazája főként Észak-Afrika, ahol az év nagy részében megfigyelhető, állandó madárként tartják számon, így kicsi az esélye, hogy távoli területekre eljusson. Ennek ellenére Európa számos országában észlelték már, de néhány példánya Spanyolország déli részén is él. Az utóbbi napok ciklonjai pedig épp a spanyol földről hoztak fölénk forró levegőt, és talán a trombitás sivatagipinty is ezen áramlatok hátán érkezett hozzánk.

Trombitás sivatagipintyForrás: Francesco Veronesi / Wikipedia

A Wikipedia vonatkozó szócikke szerint ennek a pintyfélének a testhossza 12,5-15 centiméter, testtömege pedig 16-25 gramm. Főleg magvakkal, hajtásokkal, rügyekkel és füvekkel táplálkozik. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett fajként szerepel.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek