Újjáépülnek a vendégmólók és a hajóállomások a Velencei-tavon

Újjáépülnek a vendégmólók és megújulnak a közforgalmú hajóállomások a Velencei-tavon a kormány támogatásának köszönhetően - adja hírül az MTI.

Velencei-tóForrás: Susulyka/commons.wikimedia.org

A Velencei-tavi partfal komplex, fenntartható rehabilitációja című, európai uniós támogatású projekt 2016 augusztusa óta zajlik, és a tervek szerint augusztus végén zárul. Ennek keretében öböl- és áramlásjavító kotrást végeztek, a leromlott állapotú partvédművek, partfalak megújultak, ívóhelyeket és halbölcsőket hoztak létre, illetve nádmonitoring és nádgazdálkodási tervet készítettek. Ugyanakkor a projektben az engedély nélküli csónakkikötők régi, balesetveszélyessé vált vendégmólóinak újjáépítésére és a közforgalmi kikötők (Agárd, Gárdony, Pákozd, Velence, Velence északi kanyari kikötő) teljes felújítására nem volt forrás.

A kormány a szakmai és társadalmi igényeket figyelembe véve támogatta e két fejlesztési célt, amelyeket 2022 végéig kell megvalósítani. A Velencei-tavi csónakkikötők vendégmólóinak újjáépítésére 506 millió forintot biztosítanak, így Gárdonyban 1071, Velencén 391, míg Sukorón 75 méternyi vendégmóló újul meg. A közforgalmú hajóállomások korszerűsítésére 276 millió forint jut, amiből a kikötők megújítása mellett korszerűsítik a közvilágítást, illetve korszerű elektromos töltőket telepítenek.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek