Nyártól látogatható a megújult szélmalom és a kúria épülete Kengyel-Bagimajorban

Megújult és a tervek szerint nyáron már látogatható lesz a műemlék szélmalom és a kúria épülete Kengyel-Bagimajorban – írja az MTI a kengyeli polgármesteri hivatal közleménye alapján.

Az 1800-as évek közepén épült műemlék szélmalom és a kúria épületének felújítása mellett a beruházás részeként kialakítottak egy tanösvényt ismeretterjesztő és tájékozódást segítő táblákkal, valamint épült egy parkoló is. A természetfotós labor berendezése mellett madárleshelyek kialakításához szükséges eszközöket szereztek be.

A régi kúria épületében a látogatók kipróbálhatják többek között a cirok alapanyagú kosárfonást, a seprűkészítést és a szőnyegszövés mesterségével is megismerkedhetnek. A szélmalom legalsó szintjén bemutatják a malmok jelentőségét, a kengyeli malom történetét és működését. A második szinten a látogatók információs táblákon nézhetik meg a malomkövek működésének és a zsákolásnak módját, míg a szélmalom legfelső szintjein a malomvitorlák tartószerkezetét és forgórészeit ismerhetik meg.

A kunhalmon tett sétán látható a műút túloldalán húzódó, egykori Tisza-mederből kialakított halastórendszer, amelynek az őszi vonulásban is szerepe van. A mintegy 350 hektáros vízfelületen intenzív halgazdálkodás folyik, a terület ennek ellenére értékes madárvilágnak ad otthont, így madárfigyelési lehetőséget is kínál. 

A túristvándi vízimalomForrás: kelmo78/Pixabay
Kiránduljanak el hazánk leghangulatosabb, sok száz éves patakparti vízimalmaihoz!
A lassan forgó lapátkerekeket csörgedező patak hajtja, az épület pedig minimum száz éves, de inkább több. Ilyen vízimalomból nem is egy van az országban, némelyik köré skanzen épült, és olyan is akad, amelynek egész Európában nincs párja. Mivel a zajos városoktól távol egy-egy kis faluban vagy erdőszélen bújnak meg, menedéket jelentenek a békét kereső kirándulóknak, ráadásként csodás történeteket mesélnek a múltról, amely nem mindig volt meseszerű – a helyszínek és a malmok hangulata mégis csupa jó érzéssel feltöltve engedik útjára a látogatókat. Olvassanak tovább legszebb hazai malmainkról erre!

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek