A világon egyedülálló kilenctornyú templom újul meg a határvárosban

Kétszázmillió forint hazai támogatásból újul meg a sarkadi református templom. A beruházás a tervek szerint a nyár elején kezdődik meg és a jövő év március 15-én adnák át a felújított templomot – mondta el az erdélyi határ mentén fekvő település polgármestere, Mokán István a magyarepitok.hu híre szerint. Az épület 56 méter magas, és iyen toronyszerkezet a sarkadin kívül nincs máshol a világon. 

Ilyen harangtornyot sem láthatunk máshol EurópábanForrás: Tatika70/Wikipedia

Korabeli dokumentumok szerint már 1638-ban fatornyú templom állt Sarkadon, amely az 1866-os tűzvészben 73 házzal együtt elpusztult. 1867-1868-ban építették újjá a templomot linzi mintára, így vált nyolc fiatornyossá, kilenctornyúvá. 1880-ban a linzi templom leégett, nem építették újjá. A templom három harangot rejt, orgonája pedig 1618 sípból áll, ez utóbbit annak idején referenciamunkának szánta a mestere.

Az összegből elsősorban a több mint 150 éves templom tetőszerkezetét újítják fel, de kicserélik a nyílászárókat is, szigetelik és újrafestik a falakat, megújul továbbá a csatornarendszer, az elektromos hálózat, két kisebb belső tér, a közlekedőfolyosók, a toronyba vezető lépcső és a korlát. A felújítás idején a templom valószínűleg bezár, de istentiszteletet - ha azt a pandémiás helyzet engedi - máshol tartanak majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek