Itt a tavasz, jöhetnek a kiskabátok, 17 fok is lehet a héten!

Most már biztos, sokkal jobban kell figyelnünk a népi jóslatokra, különösen a Zsuzsannák névnapjára és a pacsirták hangjára: az előzetes megfigyelésekhez hűen tényleg meghozták a tavaszt. Így aztán február utolsó hetének időjárási előrejelzése szinte csupa napsütéses munkanapról és kellemesen lengedező tavaszi szélről szól. 

Bár kedden a délelőtti órákig még többfelé lehet rétegfelhőzetes az égbolt, sőt, a Dunántúlon akár ködfoltok is megjelenhetnek, délutánra már csökkenni fog a felhőzet, és legalább pár órára kisüt a nap. Nappal 10 és 15 fok között alakul a hőmérséklet, és csak az előbb említett dunántúli térségben kell majd hajnali, reggeli ködszitálásra számítani. 

Aztán jön jégtörő Mátyás napja, február 24., amelyről úgy tartják, hogy ha aznap "Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál". Bár jégre, mínusz fokokra éjjel sem kell számítanunk, reméljük ez hosszú távon is jót jelent majd. Még az is előfordulhat, hogy a szerdai délelőttöt ismét rétegfelhős, párás időben töltjük majd, de a Köpönyeg előrejelzése szerint délutánra már az ország nagyobb részében kisüthet a nap. A kellemesen kora tavaszias időt pedig nemcsak a hőmérő akár 17 Celsius fokra is felkúszó higanyszála mutatja majd, de a nappali komfortérzetünk is. Levehetjük a sálunkat, kigombolhatjuk a kabátunkat, akár át is válthatjuk az átmeneti felöltőnkre, és megkereshetjük az első padot, amin pár percig végre jól esően ücsöröghetünk.

Forrás: ThomasDeco/ Shutterstock

Csütörtökön és pénteken kis időre ismét morózusabb arcát mutathatja az időjárás, így mindkét reggelen sokfelé csak ködöt, rétegfelhőzetet jósolnak, és lesznek az országban olyan területek is, ahol mindez akár egész napra is megmaradhat. A legszerencsésebbek persze ezúttal is a déli országrészben élők lesznek, ott szinte zavartalan napsütésre van kilátás. A hőmérséklet is ennek megfelelően feleződik el: amíg a napos területeken 15, addig a borongós tájakon mindössze 7 Celsius fok lehet.

Szombaton a frontra érzékenyek fejfájással ébredhetnek, amelyet az északnyugat felől érkező gyenge hidegfront számlájára kell majd írni. Hatására átmenetileg megerősödhet a szél, elszórtan záporesők is előfordulnak, ugyanakkor délután 7 és 14 fok közötti értékeket mérhetünk délután. És most már kivétel nélkül mindezt pluszban, miközben reméljük, Mátyás akkor is véget vet a télnek, ha nem talál jeget.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek