A legszebb téli túraútvonalak, hosszabb és rövidebb barangolások februárra

Egyik nap havazik egy kicsit, a másikon tavaszias szellő simogatja az arcunkat, miközben már egyre többet halljuk csiripelni a madarakat – az időjárás szeszélyesen változékony, de a viszonylag enyhe télnek van egy jó hozománya is: hétvégente egy kicsit kockázatmentesebben tervezhetünk túrázást. Menni sokfelé lehet, gyerekekkel, kutyákkal, várat nézni, dombon csúszkálni, melegedésképpen pedig menzás teát inni. Túrázni szerető szerkesztőségünk az alábbiakban néhány kipróbált útvonalat gyűjtött össze, hátha egyikkel vagy másikkal olvasóinknak is meghozzuk a kedvét egy februári kiránduláshoz.

Gyerekekkel és kutyákkal irány a Nagy-Kopasz!

Elsőként egy fővárosközeli túrát ajánlunk a Budai-hegységben, annak is a legmagasabb pontját célba véve. A Csergezán Pál-kilátó 559 méteren található a Nagy-Kopasz tetején. Ez már nem Budapest, de még mindig nagyon közel van Nagykovácsihoz, Pátyhoz és Telkihez. A kilátóban pontosan 100 lépcsőt megmászva lehet feljutni a 18 méteres magasságba, ahonnan tiszta időben szinte végtelen, egyesek szerint 100 kilométeres sugarú körpanoráma nyílik. Ez a végpont amolyan jutalomként várja a túra végén a kirándulókat, előtte pedig ott egy szép séta a Hideg-völgyön keresztül.

Nagy-Kopasz - Csergezán Pál kilátóForrás: Travelo.hu

Indulni Telki közeléből, az Erzsébet Büfétől érdemes, itt ugyanis egy nagyobb parkolót és pihenőhelyet alakított ki az erdészeti társaság. Jelenleg csak elvitelre lehet ételt venni a büféből, de normális körülmények között jókat lehet itt falatozni a túra végén – ráadásul kutyabarát helyről beszélünk, ahol szívesen látják a négylábú vendégeket is.

Nagy kutyás sétára hív a táj, szinte érezni a napsütötte csípős hidegetForrás: Travelo.hu

Innen zöld háromszöggel jelzett, 2,5 kilométeres út vezet fel a kilátóhoz, de nincs messze a csaknem 10 kilométer hosszú Sisakvirág tanösvény sem, ha valaki úgy istenigazából bele akar lendülni a kutyasétáltatásba.

Vácnál is megtaláltuk a legjobb útvonalakat

Szintén egész közel és csodálatos helyen van, a Dunakanyart őrző Naszály, aminek a tetejéről szép kilátás tárul elénk. Ez a hegytömb a Cserhát legnyugatibb, egyben legmagasabb vonulata, egészen pontosan 652 méteres. Feljutni rá egy közepesen megerőltető túrával lehet, amit pár kellemes pihenő szakít meg.

A Naszály délnyugat felől fotózva, szivárvánnyal és mészkőbányákkalForrás: Newbog / Wikipedia.org / CC BY-SA 4.0

A Naszály csúcsát három oldalról lehet elérni. Egyrészt a Gyadai-rét felől, de ez egy hosszú, egész napot is igénybe vevő túra, vagy a Gombás pihenőből - ami Vác felett található -, illetve a kosdi pihenőből, ami a falu mellett fekszik. Kollégáink is innen indultak, látnivalóként pedig kiemelték a Látó-hegyet és a Szent Margit-keresztet, mely Naszály kopár csúcsán kapott helyet még 2001-ben. A keresztet a Szentimrevárosi Egyesület állította a magyar szentek emlékére, és teszi ezt évente egyszer, különböző hegyek csúcsán.

A Turullal is szervezhetünk egy találkozót

A három kilométeres parkerdei sétát a Turul parkolójából kezdte meg egyik kollégánk a családjával, és a gyerekkel is könnyen végigjárták már, mivel minimális volt a szintkülönbség. Menet közben természetesen találkoztak Európa egyik legnagyobb madárszobrával, látták az ősemberek által is lakott Szelim-lyukat, amit a mészkőszirtbe vájt az idő, és az aknatornyot is megmászták, ami szabadtéri mászófalként és kilátóként funkcionál a Csúcs-hegyen.

A Turul mutatja az utatForrás: Travelo.hu

A Gerecse Kapujának 2018-as megnyitásáról már a Travelo oldalán is írtunk. Itt most is üzemel az étterem, csak épp elvitelre lehet rendelni, de a közelben hamburgerrel, forralt borral és persze édes menzás teával csalogat egy kis büfé is. 

A Turultól a piros jelzésű úton juthatunk el a híres Szelim-barlangig, útközben pedig egy kis tanösvényt is végigjárhatunk, amelyen a környék hegységeit alkotó kőzettípusokat részletezték. Egy nagy bekerített gödör jelzi majd, hogy eljutottunk a barlanghoz, ez lesz az egyik kürtője.

A Szelim-lyuk méreteiForrás: Travelo.hu

Utána lépcsőn tudunk lemenni az egyik bejárathoz. A barlangban korábban őskori leleteket találtak, ezek tették ismertté – olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park oldalán. Ezeket ma már több múzeum kiállítási tárgyai között lehet megnézni, de a tágas és világos barlang szabadon látogatható, két nagy kürtője és bejáratai olyanok, akár egy-egy erkély.

Várnézőben Csókakőnél

Ez a vidék, a gyönyörű fehérvárcsurgói kastély, valamint Bakonynána és a Gaja-patak mind felkeltették már a szerkesztőség túrázási kedvét. Van, akinek ez a következő célpontja, mások pedig már megjárták a meredek falú szurdokvölgyben kanyargó patak partján futó gyönyörű sétautat, ami egészen a magas falak közül lezúduló, Római fürdő néven ismert vízesésig vezet. Garantáltan vadregényes környék.

Kilátás a Csókakői várbólForrás: Pixabay.com

Aztán alig húszperces útra, a Vértes-hegység egyik szikláján magasodik Csókakő vára is. A várat a helyiek összefogásának és a Csókakői Várbarátok Társasága civil egyesületnek köszönhetően 25 éve folyamatosan restaurálják, azóta már felújították a várkápolnát, és az elmúlt években a várfal is apránként szépen összeért. Bár a vár még nem látogatható, a környékén azért remek túrát lehet tenni a vár parkolójából. Csak arra figyeljenek, hogy helyesen értelmezzék a fák törzsére festett turista jelzéseket!

Látványos kirándulás az országos kék jelzésen

A körülbelül 4,5 óra alatt megtehető, 10,8 kilométeres középnehéz és változatos túra a szerkesztőség egyik kedvenc útvonala. Nagymarosról indul az Országos Kéktúra jelzését követve fel a Hegyes-tetőre, a Julianus-kilátóhoz. A Dunakanyar egyik legszebb panorámájú hegyéről tovább halad a Gubacsi-hálás irányába, majd vissza a városba. 

Az útvonal, ahol jól jön majd egy strapabíró bakancs, kulacsunkban kellő mennyiségű víz és egy pár túrabot, érinti a Templom-völgyet, a Szent Mihály-nyerget, a Hegyes-tetőt, a Büdös-tavat, a Köves-mezőt és a Gubacsi-hálást. 

És egy túra az edzettebbeknek

A végére pedig azt a körülbelül 18 kilométeres túrát ajánlanánk, ami Pomázon a Kőhegy parkolóból indul és útba ejti a Lajos-forrást, a Bölcső-hegyet, a Nagy-Csikóvárat és a Kis-Csikóvárat, hogy végül visszatérjen Pomázra. Kollégánk szerint, aki már többször is végigjárta az útvonalat a családdal, a túra nem a kezdőknek ajánlott, kell hozzá némi állóképesség, mivel szintemelkedés is van benne rendesen.

Lajos-forrásForrás: Travelo.hu

Viszont a hegymászás megéri az utána jólesően érezhető fáradtságot, mert az egyébként nagyon kedvelt Lajos-forrásnál ilyenkor még kevesebben vannak, mint tavasszal vagy ősszel; a kevésbé ismert részeken vaddisznó lábnyomokat lehet megfigyelni, és ha szerencsénk van, egészen közelről csodálhatunk meg más erdei állatot is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek