Őrtornyot és harci szekeret is építenek a római kort idéző, paksi játszótéren

  A Paks városrészében, Dunakömlődön található Lussonium területén római kort idéző játszóteret és egy római fűszerkertet alakítanak ki öntözőrendszerrel és ivókúttal, a bölcskei Szent András kastély területén pedig egy kelta emlékhely épül – írja oldalán a Telepaks.

  Lussonium – Római kori romkertForrás: Paksi Városi Múzeum

  A játszótér egy római őrtornyot idéz majd meg, amelyben lesz mászóoszlop, római harci szekérre hasonlító építmény és mérleghinta, de mellette egy sétányt is kialakítanak közvilágítással, térburkolattal. A Lussonium közelében, a Béke utcában kerékpáros tárolókkal felszerelt pihenő épül.

  A projekttel ugyanis elsősorban a kerékpáros turistákat célozzák, akik lent megpihenhetnek, letehetik a bicikliket és felsétálhatnak Lussoniumba, ahol az új fejlesztéseknek köszönhetően több időt tudnak eltölteni. Az egyedi játszóelemeket már elkezdték legyártani, a helyszíni kivitelezés várhatóan tavasszal indul, a munkálatokat június 30-ra tervezik befejezni.

  A programban résztvevő Madocsán a Duna-partot fejlesztik, Bölcskén sonkaérlelőt és bormúzeumot hoznak létre. A Bölcskéhez közeli Szentandráspusztán már felújították a kastély kápolnáját, amelynek a most kicserélt ólomüvegablakait Kegyes János üvegfestő készítette.

  Szent András Kastély kápolnájának új üvegablakaiForrás: Szent András Kastély / Facebook

  Az 1830-as években klasszicista stílusban épült kastély területén öt évvel ezelőtt tártak fel három kelta lakóházat, amelyeket a dokumentálás után visszatemettek. Ezt a régészeti lelőhelyet emlékhely jelzi majd, a kelta kultúra fontos elemeinek számító fémre és a tűzre utalva, egy nagyméretű, fém tűztálat állítanak fel a kastély kertjében.

  Szent András Kastély kápolnájaForrás: Szent András Kastély / Facebook

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!