Ingyen utazhatnak a védekezésben résztvevő dolgozók a távolsági járatokon

December 16-tól a járvány elleni védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is korlátlan díjmentes utazásra jogosultak a MÁV-csoport – a vasút, a HÉV és a Volánbusz – járatain. A jogosultságot igazolni kell. Az újonnan kedvezményezettek kezelési költség nélkül visszaválthatják a decemberre már megvásárolt bérleteiket - derül ki a cég közleményéből.

Forrás: B.Zsolt/commons.wikimedia.org

Az egészségügyi dolgozók, valamint a védekezésben közreműködő orvosi illetve egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók már november 11-től díjmentesen utazhatnak. Mostantól kibővítették a kedvezményezettek körét a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál dolgozókra, a közszolgálati tisztviselőkre és kormánytisztviselőkre, a honvédelmi vagy rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél jogviszonyban állókra is, amennyiben részt vesznek a védekezésben.

A kedvezmény a személyazonosság igazolására alkalmas okmány és a munkáltató által kiállított igazolás felmutatásával vehető igénybe. Az igazolás az 582/2020 kormányrendele(XII.15.) t mellékleteként érhető el, ugyanitt érdemes tájékozódni az érintettek pontos köréről is.

A közlekedési társaságoknál a dolgozó helyközi bérletek visszatérítésére vonatkozó igényt december 23-ig kell benyújtani. A bérleteket kezelési költség nélkül visszatérítik. A 2020. december havi bérlet, valamint a 2020. december 16. előtt kezdő érvényességű és a benyújtás idejében még legalább 15 napig érvényes 30 napos bérlet árának 50%-át térítik vissza, a 2020. december második félhavi bérletek, valamint a 2020. december 16-át megelőzően vásárolt és 2020. december 16-ai, vagy azutáni érvényességgel kezdődő 30 napos bérletek árának 100%-át térítik vissza

MÁV-START: A jegypénztárakban és az automatákban vásárolt, azaz papíralapú bérletek esetében az utasok a pénztáraknál vagy ügyfélszolgálatokon személyesen vagy levélben (MÁV-START Zrt. Ügyfélszolgálat 1426 Budapest, Pf.: 56.) nyújthatják be a visszatérítési kérelmüket. A bérlet értékét minden esetben a megadott számlaszámra utalja vissza a vasúttársaság.

A MÁV applikáción megváltott bérletek esetében az utasok elektronikus úton – az utas nevét és a bérletszámot az eszrevetel@mav-start.hu címre megküldve – nyújthatják be a visszatérítési kérelmüket, ez esetben a visszatérítés a vásárláskor használt kártyához kapcsolódó bankszámlára történik.

MÁV-HÉV: A MÁV applikáción keresztül megváltott bérletek esetében az utasok elektronikus úton – az utas nevét és a bérletszámot az eszrevetel@mav-start.hu címre megküldve – nyújthatják be a visszatérítési kérelmüket, ez esetben a visszatérítés a vásárláskor használt kártyához kapcsolódó bankszámlára történik. Minden egyéb formában megvásárolt bérlet visszatérítését a bkk@bkk.hu címen keresztül tudják intézni.

Volánbusz: A bérletjegyek visszaváltására – a vásárlás módjától függetlenül – csak a pénztárakban van lehetőség. A bérlet tulajdonosának be kell mutatnia a díjmentességre jogosító Korm. rendeletben szereplő Igazolását is.

A pénztárakban lehet benyújtani az online megváltott és kinyomtatott bérletekre vonatkozó visszaváltási igényeket is. Az online megváltott, de ki nem nyomtatott bérletek visszaváltását ezen a linken lehet kezdeményezni a 'Vásárolt Bérletek Jegyzéke' megküldésével.

A visszaváltás az online megváltott bérlet esetében a banki tranzakció visszafordításával történik, így mindenképpen annak a bankszámlának a tulajdonosa kapja vissza az összeget, aki megváltotta a bérletet. A mobilon vásárolt bérletet az érvényesség kezdete előtt az alkalmazásban lehet visszaváltani. Érvényességi időn belül az internetes@volanbusz.hu elérhetőségre kérjük jelezni a visszaváltási igényt.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek