Megújult a több mint 100 éves, műemlékké nyilvánított Gibárti Vízerőmű

Befejeződött a több mint 100 éve üzemelő, műemlékké nyilvánított Gibárti Vízerőmű felújítása. A rekonstrukciós munkálatok célja volt a rendelkezésre álló természeti erőforrás, a Hernád folyó hasznosításának növelése is. Az vízerőmű ugyan októberben – a sikeres üzembehelyezési és átadási folyamatokat követően – megkezdte kereskedelmi üzemét, a nagyközönség előtt csak a pandémiás helyzet lecsengése után, a tervek szerint jövő tavasszal nyitja meg kapuit.

Az 1904-ben átadott vízerőmű hazánkban elsőként termelt váltóáramotForrás: Origo

Az ALTEO Nyrt. 1,2 milliárd forintos beruházás keretében újította fel és korszerűsítette az erőművet, amely során nagyobb teljesítményűre és korszerűbbre cserélte a korábbi technológiát, illetve renoválta a műemléki épületet: a teljes kivitelezés az erőmű műemléki jellegének megőrzésével történt. A több mint száz éve üzemelő vízerőműnél az elmúlt közel ötven évben nem végeztek nagyobb mérvű felújítást, korábban ezt 20-25 évente megtették. Az erőmű energiatermelő berendezéseinek műszaki állapota, teljesítménye, illetve hatásfoka indokolttá tette tehát a rekonstrukciót.

A mostani beruházás nagyságrendileg 35 évvel növeli meg az erőmű élettartamát.

Gibárt község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Hernád folyó mellett, a torkolattól 58 km-re fekszik. Itt található az 1901-ben tervezett, 1902-1903-ban épített és 1904-ben üzembe helyezett üzemvízcsatornás elrendezésű vízerőmű. A turbinákból nyert áramot elsődlegesen Gibárton kívül Szerencs, Abaújszántó, Tállya, Mád és Tokaj településeken használták világításra. Ez az energia hajtotta meg a cséplésre használt eszközöket, szecskavágókat, malmot, fűrészeket és szivattyúkat, és ez látta el árammal a szeszgyárat is.

Az erőmű és az épület műemléki jellegének megőrzése a teljes felújítási folyamat alatt kiemelt szempont volt, így a Gibárti Vízerőmű és műemléki épülete is megőrizhetővé és továbbra is bemutathatóvá vált –  írja a hellovidek.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek