Három belvárosi park újult meg Szegeden

Megújult a Stefánia, a Móra park és a Roosevelt tér Szeged belvárosában - adja hírül az MTI. A fejlesztések összesen 28 ezer négyzetmétert érintettek, a költségekből 850 millió forintot fedezett uniós támogatás, melyet az önkormányzat 827,5 millió forint saját forrása egészített ki - adja hírül az MTI.

A Móra park új szökőkútja igazán látványosForrás: Z. J. Photography/facebook.com/szegedanapfenyvarosa

A Móra parkban és a Stefánián 24 fát, 4200 cserjét és 4700 virágot ültettek el, emellett megújult a Roosevelt tér gyepe is, ez utóbbi helyen még 370 évelő növényt is telepítettek. A kiszáradt vagy beteg fákat újakkal pótolták. A növények öntözéséről a Stefánián és a Móra parkban automata rendszer gondoskodik. A három területen járdákat építettek, a parki sétányok gyöngykavics helyett műgyantás kötőanyagú, vízáteresztő kavicsburkolatot kaptak. Kerékpártámaszokat, padokat és hulladékgyűjtőket is elhelyeztek, a közbiztonságot térfigyelő kamerák növelik.

A Stefánián a sportolni vágyókat több fitneszeszköz, a gyerekeket a játszótér várja, a parkot ladikformájú növényágyak díszítik, és megújult a Stefánia közlekedési infrastruktúrája is.

A Móra parkban korszerű, víztakarékos szökőkút épült a régi helyén - olyan, amilyet a szegediek szavaztak meg 2016-ban. A 110 fúvókával és lámpákkal ellátott látványosság zenés víz- és fényjátékra is lehetőséget ad, a feszített víztükör hangulatos látvány nyújt, a 3-4 centiméteres vízben a múzeum épülete tükröződik, amely külső díszkivilágítást kapott. Az 500 négyzetméteres szökőkút vízmentes állapotban rendezvény- vagy nézőtérként működhet.

Restaurálták a parkban található szobrokat, a Móra Ferenc, Tömörkény István, Mikszáth Kálmán írókat és Reizner Jánost, a szegedi múzeum alapítóját, első igazgatóját bemutató alkotásokat. A Roosevelt tér megújult játszóterét színes gumifelülettel borították, itt olyan, integrált játszóeszközöket helyeztek el, amelyeket ép és fogyatékkal élő gyerekek egyaránt használhatnak. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek