Ma este kék színben fog pompázni az Avasi kilátó

November 20-án a Gyermekjogi Egyezmény évfordulójára kivilágítják Miskolc jelképét, az Avasi kilátót, ami ezúttal kék színben ragyogja be a tájat. Az UNICEF felhívására november 20-án a gyermekjogokat ünnepli az egész világ, 1989-ben ugyanis ezen a napon lépett életbe a Gyermekjogi Egyezmény, amelyet Magyarország az elsők között ratifikált. Az egyezmény összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekek számára – írja az MTI.

Ma este ünnepi díszkivilágítást kap a kilátóForrás: ArBePa/Wikipedia

Az UNICEF színe a kék, így a gyermekjogokra emlékeztetve az elmúlt esztendőkben a fél világ kékbe borult november 20-án a sydney-i Operaháztól, az isztambuli Boszporusz-hídon át a New York-i Empire State Buildingig. Idehaza kék díszkivilágítást kapott a Lánchíd, a Műcsarnok, a Magyar Tudományos Akadémia homlokzata és számos vidéki helyszín is. Az UNICEF felkérésére Miskolc az idén csatlakozik a kezdeményezéshez, így péntek este sötétedéskor kéken világít majd az Avasi kilátó. 

Az Avasi kilátót, amely Miskolc egyik legismertebb jelképének számít, 1963-ban építették Hófer Miklós és Vörös György tervei alapján.

Az első, tűzoltó őrtoronyként működő kilátó felállítását a Borsodi Bükk Egylet határozta el, 1901-ben. A torony csak 1934-re készült el Szeghalmy Bálint városi főmérnök tervei alapján. 1943-ban egy tűzeset kapcsán komoly, de kijavítható károsodást szenvedett. 1956 decemberében viszont olyannyira leégett, hogy évekig csak a csigalépcsője volt látható. A mai Avasi kilátót 1963-ban adták át, azóta csak kisebb felújításokat végeztek rajta. A kilátóterasz, amelyről gyönyörködhetünk Miskolc szépségeiben, szabadon látogatható. A felső szinten kávézó üzemel. A 72 méter magas tv-toronyból szélesebb, mint 180 fokos kilátás nyílik Miskolcra. A torony  érdekessége, hogy a felső antennák maximális kilengése 45 cm, olvasható a hellomiskolc.hu-n.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek